15 häftiga djur i Sverige

2023-10-24

I Sverige finns en fantastisk mångfald av djur, och många av dem är både ovanliga och unika för vårt vackra land. I denna texten kommer vi ta dig med på en resa genom den svenska naturen och presentera 15 häftiga djur som du kan hitta här.

Från norr till söder, från skogar till sjöar, kommer vi att utforska djurriket och lära oss mer om de svenska djuren. Så låt oss ta första steget på denna spännande resa genom de svenska djuren och upptäcka deras unika skönhet och betydelse för vår natur.

15. Älg

Detta ståtliga djur är ett levande bevis på landets rika djurliv och är en av de mest imponerande djurarterna i de svenska skogarna. Med sin imponerande storlek kan älgar bli över två meter långa och väga upp till hela 550 kg. Det är endast älgtjurarna (de manliga älgarna) som bär på de ståtliga hornen, som i en fascinerande cykel tappas under vintern för att redan efter några månader börja växa ut på nytt. Dessa mäktiga horn, som kan bli imponerande stora, är ett kännetecken för älgarna.

Älgkorna (de kvinnliga älgarna) är dräktiga i hela åtta månader och brukar föda sina kalvar i maj-juni. Kalvarna är vid deras mammas sida fram tills nästa gång mamman ska kalva igen, och stöts då bort av deras mamma och får helt enkelt försöka klara sig själv efter det.

Sverige har en lång tradition av älgjakt, och det är en årlig händelse som många människor deltar i. Under älgjakten, som sker varje år, skjuts det mellan 80 000 och 90 000 älgar.

14. Tornseglare

Högt uppe i himlen finner vi tornseglaren som är en vanlig syn över stora delar av Sverige. Dessa små fåglar bjuder på en spektakulär syn för dem som lyckas att skåda dem.

Tornseglaren hittar man i stort sett i alla delar av Sverige, förutom i fjällområdena där de är väldigt sällsynta. Med sina slanka kroppar, som är mellan 16 och 17 cm stora, och en vikt på cirka 40 gram, glider de smidigt genom luften med en graciös lätthet.

Tornseglarna tillbringar nästan hela sitt liv i luften. De kan till och med para sig och äta mat medan de flyger och tar även korta sovstunder medan de glidflyger högt uppe i skyn.

På hösten ger sig tornseglarna av och flyger söderut för att spendera vintern i det varma Afrika. Men  de kommer sedan tillbaka till Sverige i maj och pryder himlen över våra städer och påminner oss om mångfalden av häftiga djur som vårt land har att erbjuda.

13. Vildsvin

I de djupa skogarna av Sverige kan man hitta vildsvinet, som har en fascinerande historia här i vårt land. Dessa djur kom till Sverige strax efter istiden för ungefär 11 000 år sedan, och blev även sedan utrotade i Sverige på 1600-talet. Det var runt 1970-talet som vildsvinen officiellt tog sig tillbaka i den svenska naturen igen, och idag kan man finna cirka 300 000 vildsvin i södra och mellersta Sverige.

Storleken på vildsvin kan vara upp till 150 cm i längd och 100 cm i höjd. Galtarna (de vuxna hanarna) kan väga upp till 200 kg, medan suggorna (de vuxna honorna) kan nå vikter på upp till 100 kg.

Vildsvin påstås ibland vara farliga och aggressiva. I själva verket är de oftast skygga varelser som försvarar sig om de känner sig hotade, en naturlig överlevnadsinstinkt som är inbyggd i många däggdjur.

12. Europeiskt lodjur

Det europeiska lodjuret, även kallat lodjur eller lo. Dessa djur har en likhet med huskatter men även tydliga skillnader. Lodjur är väldigt likt katter i utseendet, men skillnaden är att de har mer kraftiga tassar, en tjockare svans och en större och mer muskulös kropp. Deras längd kan variera från 80 till 130 cm, och vikten ligger vanligtvis mellan 15 och 25 kg.

Europeiska lodjur äter främst rådjur, men även ren, tjäder, orre och ripa. Deras jaktinstinkt och smidiga rörelser gör dem till ett framstående rovdjur i skogsmiljön. De anses vara i allmänhet ofarliga för människor och trivs bäst när de får leva i harmoni med sina skogsmiljöer.

I Sverige finns det cirka 1 500 europeiska lodjur, och det går att hitta dem i alla delar av Sverige, förutom Gotland och Öland.

11. Varg

Sveriges skogar och vildmarker är hem för en av de mest mytomspunna rovdjuren – vargen. Historiskt sett har vargen alltid jagats i Sverige, men år 1966 förändrades detta och de blev fridlysta. Idag finns det omkring 500 vargar som härjar i landet, särskilt i mellersta delen av Sverige, där de har funnit en fristad i de djupa skogarna.

Vargen är den närmsta släktingen till hunden. Dessa två arter är så nära besläktade att de fortfarande kan para sig och få valpar tillsammans.

Vargar är kända för att leva i flock, där en typisk familjegrupp består av mamma, pappa och deras ungar. Deras mat består mest av älg, men de tar också tillfället att äta fåglar, grodor, gnagare och ibland även tamdjur.

10. Säl

Dessa eleganta djur andas luft och kan vara under vattnet i 20-25 minuter innan de måste simma upp till ytan för att andas. I Sverige finns tre huvudsakliga sälarter – Knubbsälen, Gråsälen och Vikaren, var och en med sina egna unika särdrag och charm.

Storleken på sälar varierar beroende på art. Knubbsälen kan bli upp till 1,7 meter lång och väga omkring 105 kg. Därefter har vi Gråsälen, som är Sveriges största säl, och kan nå imponerande storlekar på upp till 3 meter och en vikt på 300 kg. Vikaren blir ungefär 1,4 meter lång och väger cirka 110 kilo.

9. Brunbjörn

Brunbjörnen är Sveriges största rovdjur, och en sann allätare. Den äter allt från växter och bär till mindre däggdjur och fisk. Hanarna kan vara enormt stora och väga mellan 100 och 340 kg, medan honorna är något mindre och väger vanligtvis mellan 60 och 100 kg.

Idag finns nästan 3 000 brunbjörnar som vandrar genom mellersta och norra delen av Sverige.

Brunbjörnen har en djup rotad plats i den svenska kulturen och är en symbol för vildmarken. Om du någon gång skulle se en brunbjörn, så bör du gå så långt bort du kan från den. Dessa djur kan vara väldigt farliga för människor, då dem är mycket större och starkare, och även kan bli väldigt aggressiva.

8. Mal

Denna imponerande fisk finns i endast tre vattensystem i landet – i Båven, Emån och Möckeln. Malen är känd för att vara en av de största och mest gåtfulla fiskarna i svenska vatten.

Det finns sagor om enorma malar, och det sägs att den största malen som någonsin fångats i Sverige mätte imponerande 365 cm och fångades i Båven år 1870. Men det är viktigt att notera att sådana gigantiska exemplar är extremt sällsynta, och de allra flesta malar är betydligt mindre.

Malen är en fridlyst art sedan 1994 och är nu klassad som nära hotad. Dess minskande population är en påminnelse om behovet av att skydda vårt känsliga vattenekosystem. Det uppskattas finnas cirka 300 till 600 malar i svenska vatten, vilket gör dem till en väldigt ovanlig syn.

7. Silvertärna

I maj, när våren sveper över Sverige så ankommer silvertärnan. Denna graciösa fågel flyger till vårt land för att para sig och föda upp sina ungar. Den är ofta förväxlad med sin nära släkting, fisktärnan, men silvertärnan skiljer sig genom sina betydligt kortare ben.

Efter att ha häckat i Sverige under sommaren packar silvertärnorna sina vingar och ger sig av på en extraordinär resa. I juli och augusti lämnar de de svenska sommarhimlarna och flyger hela vägen till Antarktis, vilket gör silvertärnan till en av de fåglar som flyttar längst i världen.

Denna flygtur är ett äventyr som sträcker sig över tusentals mil och kräver en häpnadsväckande förmåga att navigera över världshavet.

6. Pilgrimsfalken

I Sveriges luft finns en rovfågel som har en spännande historia – Pilgrimsfalken. Denna fågel var nästan utrotad i vårt land under 1900-talet, men idag klassas den som nära hotad.

Pilgrimsfalken är världens snabbaste fågel, med en hissnande topphastighet som kan nå upp till otroliga 390 km/h. Denna snabbhet är av stor betydelse för pilgrimsfalken när den jagar byten i luften. Den har en specialiserad jaktmetod där den dyker rakt in i andra fåglar med sin fart, vilket dödar bytet vid kollisionen.

5. Fladdermöss

I Sverige finns hela 19 olika arter av fladdermöss, varav alla arter är fridlysta. Tyvärr är 12 av dessa arter rödlistade, vilket innebär att de är i riskzonen för att dö ut.

Fladdermöss är skickliga insektsjägare och lever uteslutande av detta byte. I världen finns det blodsugande fladdermöss, men i Sverige har alla anpassat sig till att leva av insekter.

Fladdermöss är nästan alltid aktiva under natten och är mästare på att navigera i mörkret. Under dagen söker de ofta skydd i någon håla eller gömställen där de kan vila och undvika rovdjur. Denna nattliga livsstil gör dem till mystiska djur i vår svenska natur.

4. Järv

Järven är ett skyggt djur i Sveriges vildmark, som var nära att försvinna helt från landet under 1960-talet. Lyckligtvis vidtogs åtgärder för att skydda dessa vilda djur i Sverige, och de blev fridlysta.

Tack vare detta finns det idag omkring 500 järvar i Sverige, vara de flest befinner sig i Jokkmokks fjällområden. Dessa ensamlevande djur, som kan nå en längd av mellan 70 och 85 cm är kända för att vara tuffa och uthålliga.

Det är få som får chansen att skåda denna mystiska skapelse i det vilda. Deras naturliga skygghet kombinerat med deras förmåga att smälta in i omgivningen gör dem till svåra att hitta.

3. Vanlig tumlare

Vanliga tumlare är en av de mest ikoniska marina däggdjuren som patrullerar Sveriges kustvatten. Dessa små, men ändå slående, marina däggdjur har en mörkgrå rygg och en ljusare buk, vilket ger dem ett distinkt utseende. Tumlaren är den minsta av alla valarter och har en kompakt kroppsform med en karakteristisk kort nos.

I Sverige kan man ofta skåda vanliga tumlare i skärgården och längs västkusten, där de jagar fisk i de kalla vattnen. Trots deras närvaro är det viktigt att nämna att dessa varelser fortfarande står inför hot. Föroreningar, fiskeredskap och störningar från båttrafik är några av de utmaningar som den vanliga tumlaren möter i Sveriges vatten.

2. Europeiska ål

Den europeiska ålen är en fascinerande varelse som har funnits i Sveriges sötvatten och kustlinje väldigt länge. Denna långsmala, nästan ormliknande fisk, har en livscykel som är lika mystisk som den är imponerande.

Trots att den tillbringar större delen av sitt liv i europeiska floder och sjöar, simmar den tusentals kilometer till Sargassohavet för att leka. Efter leken börjar de nykläckta ålarna sin långa resa tillbaka till de europeiska vatten där de växer och mognar.

I Sverige kan man finna europeisk ålar i allt från små bäckar till stora insjöar. Dess unika förmåga att röra sig både i söt- och saltvatten gör den till en av de mest anpassningsbara fiskarna i våra vatten.

1. Brugd

Brugden, med sin imponerande storlek och karaktäristiska utseende, är det en av de största haj-arterna och kan ofta förväxlas med andra hajar som till exempel vithajen. Men trots sin skräckinjagande storlek är brugden i själva verket en planktonätare och utgör inget hot mot människor. Denna jättehaj sveper genom vattnet med sin vidöppna mun, filtrerar plankton, småfisk och skaldjur för föda.

Trots att brugden vanligtvis befinner sig i Atlanten, är dess närvaro i Sverige fortfarande ett faktum. Det är dock väldigt få som befinner sig här, vilket gör varje observation särskilt spännande. Om du vill ha någon chans att skåda en brugd, så har du som högst chans att se den under sommar-tider i områden närmare kusten där de söker plankton som de livnär sig på.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.