8 spektakulära vattenfall i Sverige

2023-10-24

Sverige, med sina imponerande landskap är hem för många fantastiska naturunderverk. Bland dessa underverk finns det flera vattenfall. I denna artikel kommer vi att ta en titt på 8 av de mest spektakulära vattenfallen i Sverige.

Från landets största vattenfall till det absolut högsta vattenfallet i Sverige, kommer varje plats att bjuda på en unik skönhet och magnifik vy. Låt oss titta närmare på dessa enastående vattenfall i Sverige och upptäcka vad som gör dem så speciella.

8. Hällingsåfallet

I det norra Sverige, inbäddat i den djupa skogen finner vi Hällingsåfallet – ett av Sveriges mest imponerande vattenfall. Med sitt fall på över 40 meter är det ett av Sveriges högsta vattenfall. Vattnet faller ner i en djup och smal kanjon, som är hela 800 meter lång och dessutom är Sveriges längsta kanjon.

Hällingsåfallet är mer än bara ett vattenfall. Det är en plats där naturens krafter konstant formar landskapet, och där man kan uppleva Sveriges vilda natur på nära håll. Oavsett om du är en naturälskare, en fotograf eller bara någon som söker en unik upplevelse, kommer Hällingsåfallet garanterat att lämna ett bestående avtryck.

7. Ristafallet

Ristafallet, med sitt 14 meter höga fall och en bredd på 50 meter är verkligen en skönhet att beskåda. Trots att det kanske inte är det högsta vattenfallet i Sverige, kompenserar dess breda sträcka för det, och kan därför rymma enorma mängder vatten.

Beläget bara 2 mil öster om den populära turistdestinationen Åre, är Ristafallet lättillgängligt för resenärer tack vare dess närhet till E14. För dem som reser genom regionen, fungerar detta vattenfall som en perfekt pausplats för att sträcka på benen och uppleva en bit av Sveriges fantastiska natur. Dess läge gör det också till en idealisk utgångspunkt för dagsutflykter från Åre, och erbjuder besökare en chans att koppla av från skidbackarna och njuta av den lugna atmosfären vid vattenfallet.

6. Fettjeåfallet

Djupt inne i Jämtlands skogar, cirka 12 mil söder om Östersund gömmer sig ett av Sveriges mest imponerande naturfenomen – Fettjeåfallet. Med en fallhöjd på över 70 meter, står det som ett mäktigt symbol för naturens kraft och skönhet.

Besökare som gör resan till detta avlägsna vattenfall belönas med en upplevelse som är svår att överträffa, där ljudet av det brusande vattnet och synen av den mäktiga kaskaden skapar en nästan hypnotisk effekt.

5. Njupeskär

I hjärtat av Dalarna, ungefär fyra mil från den charmiga orten Särna hittar man Njupeskär. Med sina 93 meter i total höjd, varav 70 meter utgör ett imponerande fritt fall, bär Njupeskär stolt titeln som Sveriges högsta vattenfall när man enbart ser till det fria fallet. Även om vissa vattenfall i Sverige har en större total höjd när man inkluderar anslutande forsar och mindre fall, står Njupeskär i en klass för sig när det gäller endast fritt fall.

Denna naturliga skönhet är en del av den vidsträckta Fulufjällets nationalpark, vilket gör det till en destination värd att utforska inte bara för vattenfallet i sig, utan också för den omgivande orörda naturen. Besökare kan vandra längs markerade leder, njuta av den friska luften och uppleva en känsla av lugn och förundran inför naturens storslagenhet.

4. Älgafallet

Älgafallet är näst på tur med en total fallhöjd på 46 meter, och detta vattenfall hittar du i regionen Bohuslän. Älgafallets vatten strömmar kraftfullt nerför klipporna, vilket skapar en mäktig och vacker syn.

Omgiven av tät skog, erbjuder Älgafallet inte bara en visuell upplevelse utan också en chans att fördjupa sig i ljuden, dofterna och känslorna av den svenska vildmarken. För dem som utforskar Bohuslän, blir ett besök till Älgafallet helt klart en oförglömlig upplevelse.

3. Muddusfallet

Muddusfallet, med sin fallhöjd på 42 meter är ett av de mest fascinerande vattenfallen i Sverige. Det sträcker sig kraftfullt genom den orörda terrängen och skapar en känsla av både kraft och skönhet.

Detta vattenfall är beläget inom Muddus nationalpark, och det finns många vandringsleder som kan leda dig till vattenfallet.

För dem som vill fördjupa sig i Sveriges naturskönhet, är Muddusfallet och dess omgivande nationalpark ett måste. Det är en plats där man kan koppla av, reflektera och uppleva naturens under på nära håll.

2. Askasfallet

Inne i Muddus nationalpark finner vi Askasfallet – en dold pärla som är lite i skuggan av det mer berömda Muddusfallet. Medan många besökare lockas av Muddusfallet, erbjuder Askasfallet en mer avskild och stillsam upplevelse för dem som är villiga att vandra lite längre.

Med en imponerande höjd på 40 meter, ger Askasfallet ett kraftfullt intryck, när vattnet kastar sig ned. Den 7 kilometer långa vandringen för att nå vattenfallet är en del av upplevelsen, och en chans att verkligen koppla av, ta in de naturliga ljuden och njuta av den orörda skönheten i Muddus nationalpark.

1. Tännforsen

Belägen i det natursköna Jämtland, bara två mil väster om den populära destinationen Åre, finner vi Tännforsen. Denna mäktiga kraft i naturen är ofta omnämnd som Sveriges största vattenfall och det med rätta. Med en imponerande bredd på hela 60 meter och en höjd av 38 meter, erbjuder Tännforsen ett vattenfall som sticker ut i mängden.

Under vårflodens intensiva perioder kan man bevittna upp till 400 kubikmeter vatten per sekund som forsar fram, vilket skapar en oförglömlig syn och ett dån som ekar genom dalen. Precis som Ristafallet, är Tännforsen en del av Indalsälvens vattensystem.

För de som besöker Åre och dess omgivningar, är ett besök till Tännforsen nästan obligatoriskt. Här kan man uppleva naturens råa kraft, den skönhet som bara vatten kan framkalla, och charmen av Jämtlands landskap. En plats där natur och historia går hand i hand, och där varje besökare lämnar med ett minne för livet.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.