Då krävs bygglov vid renovering

2025-04-12

Många som vill renovera sitt hem funderar på vad som gäller kring bygglov. Att vara påläst innan arbetet startar kan spara både tid och pengar. Reglerna kan dessutom skilja sig åt beroende på var du bor, vilket gör det ännu viktigare att ha koll på vad som gäller just hos dig.

Kommunerna ser strängt på byggnationer som saknar tillstånd när det behövs. Det kan leda till att byggprojekt stoppas, att böter delas ut eller i värsta fall att allt måste rivas. Därför är det bra att veta i förväg vilka renoveringar som faktiskt kräver bygglov och vilka som kan genomföras utan problem.

När måste man ansöka om bygglov?

Bygglov behövs vid förändringar som påverkar en byggnads yttre utseende, dess storlek eller hur den används. Att bygga ut, byta fasad, sätta in nya fönster eller ändra takets form är exempel på förändringar som ofta kräver godkännande bygglov.

Inomhusrenoveringar, som att riva bärande väggar, ändra vatten- och avloppsdragningar eller bygga en ny ingång, krävs också allt som oftast bygglov.

Även om det finns generella regler är det viktigt att komma ihåg att de kan se olika ut beroende på kommun. Därför bör man alltid kontrollera vad som gäller i din kommun innan renoveringen drar igång.

Vilka renoveringar kräver inte bygglov?

Många förändringar i hemmet kan göras utan att kommunen behöver godkänna dem. Att tapetsera om, byta köksluckor eller lägga nytt golv är exempel på sådant som inte påverkar byggnadens struktur eller yttre utseende och därför kan göras fritt.

Friggebodar på upp till 15 kvadratmeter får också byggas utan bygglov, så länge den placeras på tomten enligt gällande regler. Attefallstillbyggnader på upp till 15 kvadratmeter kräver inte heller bygglov, men en anmälan till kommunen måste göras innan bygget startar.

Vatten- och avloppsinstallationer får ändras utan bygglov så länge det inte rör sig om stora ingrepp. I vissa fall kan dock anmälan till kommunen krävas.

Gällande VVS-installationer så är det extra viktigt att du tar hjälp från experter. Vare sig du söker proffsiga rörmokare Mölndal, Uppsala, Gotland eller någon annan plats i Sverige är det viktigt att anlita kunniga yrkespersoner. Vatten- och avloppsinstallationer måste utföras enligt gällande regler för att undvika problem i framtiden, och felaktiga ingrepp kan leda till stora kostnader.

Vad händer om bygglov saknas?

Om en byggnation genomförs utan tillstånd trots att bygglov behövs, kan kommunen kräva att arbetet stoppas och att det som byggts tas bort. En byggsanktionsavgift kan också utdelas, vilket ofta innebär höga kostnader.

I vissa fall kan bygglov beviljas i efterhand, men det finns ingen garanti för att kommunen godkänner en redan genomförd ändring. Om det blir avslag måste byggnaden återställas till sitt tidigare skick.

Därför är det alltid bäst att ta reda på vad som gäller innan projektet startar. Genom att kontakta kommunen kan man få tydliga besked om vad som kräver bygglov och vad som inte gör det.

Så ansöker du om bygglov

När en renovering kräver bygglov måste en ansökan lämnas in till kommunen. För att få bygglov krävs oftast ritningar, en situationsplan och en beskrivning av vad som ska göras.

Kommunen granskar ansökan och fattar beslut, vilket kan ta upp till 10 veckor beroende på arbetsbelastning. Vissa ärenden kan behandlas snabbare, medan mer komplicerade byggprojekt kan ta längre tid.

Då bygglovet beviljats kan renoveringen påbörjas, men i vissa fall behövs även ett startbesked från kommunen innan arbetet får sätta igång. För den som planerar större ändringar är det därför viktigt att vara ute i god tid med sin ansökan.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.