När ett VVS-arbete är klart är det lätt att tänka att allt är färdigt. Men en sak som inte får glömmas bort är pappren som visar vad som faktiskt har gjorts. Sån dokumentation är viktig för att du som kund ska känna dig trygg, och för att kunna visa upp det vid behov – till exempel om du ska sälja huset eller om något skulle gå sönder längre fram.
Utan rätt intyg kan det bli svårt att få hjälp från försäkringsbolaget, eller att bevisa att jobbet är gjort av en utbildad och behörig aktör. Därför är det bra att redan från början veta vilka papper du ska få när allt är klart.
Tydlig beskrivning av jobbet som har utförts
Efter ett slutfört VVS-projekt ska du som kund få ett tydligt underlag där det framgår vad som har utförts. I dokumentet ska det stå vem som utförde jobbet, vilket datum det gjordes, vad som installerades eller reparerades – och vilka material som användes. På det sättet blir det enkelt att se vad som faktiskt har hänt, även flera år efteråt.
Om något skulle börja krångla längre fram kan du använda dokumentationen som stöd. Det blir ett sätt att visa att arbetet gjordes av en utbildad och behörig yrkesperson.
Säker Vatten-intyg vid större arbeten
När det gäller större installationer i våtrum, som badrum och tvättstugor, bör du få ett så kallat Säker Vatten-intyg om företaget är auktoriserat enligt branschreglerna. Intyget visar att arbetet är utfört enligt Säker Vattens krav – regler som är till för att minska risken för vattenskador, personskador och andra problem. Det här intyget är ofta ett krav från både försäkringsbolag och bostadsrättsföreningar.
Det är också något som framtida köpare av din bostad kan vilja se. Att kunna visa upp ett korrekt ifyllt Säker Vatten-intyg kan vara avgörande för att en bostadsaffär ska kännas trygg för både säljare och köpare.
Besiktningsprotokoll vid större projekt
Vid mer omfattande arbeten – till exempel vid renovering av ett helt badrum eller byte av hela VVS-systemet i ett hus – är det vanligt att en oberoende besiktningsman kallas in för att granska slutresultatet. Då bör du som kund få ett skriftligt protokoll från besiktningen.
I protokollet står om det finns några anmärkningar, vad som är godkänt och om något behöver åtgärdas. Det blir ett bevis på att arbetet är kontrollerat av en tredje part och att allt ser ut som det ska.
Drift- och skötselinstruktioner
Vid installation av teknisk utrustning – till exempel värmepumpar, varmvattenberedare eller golvvärme – är det viktigt att få med instruktioner för hur allt ska skötas. Det kan handla om hur du startar om systemet, hur ofta du ska göra service eller vad du ska göra om något slutar fungera.
Många garantier gäller bara om du har följt skötselråden. Därför är det bra att förvara manualer och garantibevis på ett ställe där du lätt hittar dem. Installatören ska ge dig alla sådana papper när arbetet är klart.
Spara dokumenten – även vid mindre jobb
En del tror att dokumentation bara behövs vid stora renoveringar, men även vid mindre jobb bör du få en tydlig beskrivning av vad som har gjorts. Vid ett försäkringsärende kan det vara avgörande att kunna visa exakt vad som har utförts och av vem. Därför ska du alltid be om dokumentation, oavsett hur stort eller litet jobbet är.
Det spelar ingen roll ifall du anlitar en lokal rörmokare Västerås, Göteborg, Malmö eller någon annan stans – du ska du alltid be om dokumentation, oavsett hur stort eller litet jobbet är.