Detta bör du jämföra när du anlitar en hantverkare

2024-04-14

Det innebär i regel ofta en stor investering att anlita en hantverkare. Därför är det viktigt att göra en noggrann jämförelse innan du bestämmer dig för vem du ska anlita.

Detta är dock lättare sagt än gjort, särskilt för fastighetsägare som kanske inte har erfarenhet av att anlita hantverkare tidigare. Denna artikel kommer att ge dig en tydlig översikt över de viktigaste aspekterna att tänka på när du ska ta dig igenom denna process.

Gör research och ta in flera offerter

En avgörande del i processen att anlita en hantverkare är att göra en bra research. Detta innebär att du inte bara ska titta på en hantverkares hemsida, utan du bör också aktivt söka information om hantverkaren från olika källor. Till exempel kan du kontrollera recensioner och betyg på nätet, fråga vänner och bekanta om deras erfarenheter, eller till och med kontakta tidigare kunder för att få en ärlig bedömning av hantverkarens arbete.

Du kan med fördel ta in offerter från flera olika hantverkare. Detta ger dig inte bara en bättre uppfattning om det genomsnittliga priset för den tjänst du behöver, utan det ger dig också en chans att jämföra vad varje hantverkare erbjuder. Kom ihåg att den billigaste offerten inte alltid är det bästa valet. Du bör också ta hänsyn till kvaliteten på arbetet, hantverkarens erfarenhet och specialiteter.

Genom några enkla sökningar på nätet kan du hitta hantverkare att kontakta. Om du t.ex. bor på Värmdö kan du söka efter ”takläggare Värmdö” för att hitta lämpliga aktörer att kontakta.

När du tar in flera offerter, ger det dig också ofta möjligheten till att förhandla om priset. Många hantverkare är villiga att matcha eller till och med slå konkurrenternas priser för att vinna ditt uppdrag. Men kom ihåg att priset bara är en del av ekvationen som sagt.

Löpande eller fast pris?

När du anlitar en hantverkare är det alltid smart att ta en funderare över huruvida du vill betala ett löpande eller fast pris för arbetet. Detta kan ha en stor inverkan på den totala kostnaden för projektet, så det är viktigt att tänka igenom detta noggrant.

Ett löpande pris innebär att du betalar hantverkaren för den faktiska tidsåtgången på projektet. Detta kan vara fördelaktigt om projektet är relativt litet och inte sannolikt att dra ut på tiden. Men det finns också risker. Om projektet tar längre tid än förväntat kan kostnaderna snabbt skena iväg.

Å andra sidan innebär ett fast pris att du och hantverkaren kommer överens om en fast summa i förväg, oavsett hur mycket tid arbetet tar. Detta kan ge dig mer ekonomisk säkerhet och hjälpa dig att budgetera för projektet mer effektivt. Men det kan också innebära att du betalar mer än du skulle ha gjort om du hade betalat ett löpande pris.

Det är viktigt att diskutera dessa alternativ med hantverkaren innan du fattar ett beslut.

Undvik att betala i förväg om möjligt

Det är en vanlig praxis att hantverkare begär en förskottsbetalning innan arbetet påbörjas. Men som fastighetsägare bör du vara försiktig med att betala i förväg. Detta beror på att det kan vara svårt att få tillbaka dina pengar om hantverkaren inte fullföljer jobbet som avtalat, eller om kvaliteten på arbetet inte uppfyller dina förväntningar.

En seriös och pålitlig hantverkare bör vara flexibel när det gäller betalningsvillkor och bör inte kräva hela betalningen i förväg. Om hantverkaren insisterar på att få all betalning i förväg kan det vara ett tecken på att du bör leta efter en annan hantverkare.

Utnyttja ROT-avdraget

När du anlitar en hantverkare för arbete på din fastighet är det viktigt att komma ihåg att utnyttja ROT-avdraget. ROT-avdraget är en skattereduktion som ger dig möjlighet att dra av 30 procent av arbetskostnaden upp till 50 000 kr per år. Detta kan vara en betydande besparing, särskilt om du planerar för ett större renoveringsprojekt.

För att kunna utnyttja ROT-avdraget måste du dock se till att hantverkaren du anlitar är registrerad för F-skatt. Notera dock som sagt att ROT-avdraget endast gäller arbetskostnaden. Det innebär att du inte kan dra av kostnaden för material eller andra omkostnader. Trots detta kan ROT-avdraget fortfarande leda till betydande besparingar.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.