Hur långt är Öland?

2024-03-18

Öland har länge lockat besökare med sin unika natur och kultur. Men en fråga som ofta dyker upp i samband med denna ö är ”hur lång är Öland?”

Öland sträcker sig imponerande 137 kilometer lång, vilket gör den till Sveriges näst största ö. I denna artikel kommer vi att utforska just detta – Ölands längd, men även presentera övrig fakta om Öland som kan vara intressant att veta.

Öland Längd

Öland, en av de mest ikoniska öarna i Sverige, är känd för sin imponerande längd som sträcker sig genom Östersjön. Dess längd kan mätas i en mängd olika enheter, vilket ger en fascinerande inblick i öns storlek.

Kilometer. Öland är som sagt 137 kilometer lång. Denna sträcka utgör ön som en av de längsta i hela Sverige.

Mil, 1 mil motsvarar 10 kilometer. Så Öland, med sin längd på 137 kilometer, är alltså 13,7 mil lång.

Meter. Om vi omvandlar detta till meter, blir Ölands längd imponerande 137 000 meter. Denna siffra ger kanske en kraftigare känsla av hur lång ön faktiskt är.

Centimeter. För de som föredrar ännu mer precision, motsvarar Ölands längd 13 700 000 centimeter. Denna mätning kan tyckas överväldigande, men den hjälper till att ge en ännu mer detaljerad uppfattning av öns storlek.

Hur långt är Öland från norr till söder?

Som vi nämnde tidigare i texten, är Öland imponerande 137 kilometer lång från dess nordligaste punkt till dess sydligaste.

Denna sträcka på 137 kilometer ger Öland dess karaktäristiska utseende och påverkar allt från klimat till flora och fauna på ön. Längden bidrar till variationen i landskapet, där norra delen skiljer sig markant från den södra.

Övrig fakta om Öland

Utöver Ölands imponerande längd och unika natur finns det mycket mer som gör ön speciell. Här är några ytterligare fakta som bidrar till dess charm:

Yta. Du kanske undrar ”hur stort är Öland?”. Öland täcker en yta på 134 268 hektar, vilket faktiskt gör det till Sveriges näst största ö.

Högsta punkt. Öns högsta punkt är 57,4 meter över havet, vilket skapar en intressant geografisk dynamik och erbjuder vackra utsiktspunkter.

Unik växtlighet. Ölands växtlighet är speciell, med landskapsblomman Ölandssolvända som ett framträdande exempel. Denna unika flora är ett tecken på ön speciella ekologiska förhållanden.

Slott och historiska platser. Öland är också känt för sina många slott och historiska platser. Dessa slott är inte bara arkitektoniska mästerverk, utan de berättar också historier om öns förflutna och dess kulturella arv.

Hur långt är det mellan Öland och Gotland?

Det kortaste avståndet mellan dessa två öar är mellan Ölands Norra Udde och Klintehamn på Gotland. Denna sträcka uppmäter cirka 67,2 kilometer.

Denna relativt korta distans mellan Öland och Gotland är inte bara en intressant geografisk fakta, utan den belyser också den nära relationen och tillgängligheten mellan dessa två populära destinationer i Östersjön.

Avståndet kan betraktas som en symbolisk bro som förbinder dessa öar, var och en med sin unika kultur och natur.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.