Intressant fakta om fasader

2023-12-14

Fasader är mer än husets eller byggnadens yttre ansikte. De spelar också en viktigt roll i fastighetens funktion och struktur.

Läs vidare för att ta del utav flera olika intressanta aspekter av fasader, från vilken fasad som är vanligaste förekommande här i Sverige till den typ av fasad som håller längst.

Träfasader är den vanligaste typen i Sverige

Träfasader är fortfarande den mest förekommande typen av fasader i Sverige. Även om inte alla nya hus byggs med träfasader, finns det många äldre byggnader som fortfarande stolt bär sina ursprungliga träfasader, vilket bidrar till den unika karaktären hos många svenska städer och orter.

En av de mest ikoniska bilderna av Sverige är kanske de traditionella röda trähusen. Dessa hus, med sina röda fasader och vita knutar, är en symbol för svensk tradition och historia. De röda trähusen är inte bara vackra att se på, de berättar också en historia om Sveriges historia och kultur.

Bygglov kan krävas vid renovering av fasaden

När det gäller renovering av fasader, finns det en viktig detalj som många kanske inte överväger direkt: bygglov. För att göra vissa typer av förändringar på din fasad kan du nämligen behöva ett bygglov.

Det handlar inte bara om stora projekt som att bygga till eller riva en byggnad, utan det kan också gälla förändringar som påverkar byggnadens utseende. Så om du till exempel tänker lägga puts på din träfasad, eller om du vill göra en större förändring som att byta till en tegelfasad, då kommer du behöva ansöka om bygglov.

Ansökan inlämnas till Byggnadsnämnden i din kommun. De kommer sedan granska din ansökan och återkomma till dig gällande om du får OK eller inte.

Skador på putsfasader är svåra att reparera

Putsfasader är kända för att vara svåra att underhålla och reparera, speciellt om skadan är omfattande.

När en större spricka uppstår i en putsfasad, är det oftast nödvändigt att putsa om hela sidan av huset. Detta beror på att det är svårt att matcha den befintliga putsen perfekt, och om man bara reparerar det skadade området skulle det vara synligt att en reparation har gjorts.

Dessutom kan putsfasader göra det svårare vid tillbyggnation. Om du till exempel vill lägga till en ny balkong eller ett fönster, kan det vara en utmaning att göra detta utan att skada fasaden. Detta beror på att putsen kan spricka eller skadas när man borrar eller skär i den, vilket kan leda till ännu mer reparationer eller att du måste genomföra en hel fasadrenovering Staffanstorp (eller i den del av landet där du bor) för den sidan av huset.

Tegelfasader har längst livslängd

När det gäller hållbarhet och livslängd, utmärker sig tegelfasader. Det är inte ovanligt att en väl underhållen tegelfasad kan hålla i över 100 år innan den behöver renoveras. Detta gör dem till det mest långlivade alternativet bland alla typer av fasader.

Men vad är det som gör tegelfasader så hållbara? Ja, för det första är tegel ett extremt hållbart material. Det är motståndskraftigt mot väder och vind, och kräver minimalt med underhåll. Dessutom har tegel utmärkt termisk prestanda, vilket innebär att det kan bidra till att hålla huset svalt på sommaren och varmt på vintern.

Så, om du söker en fasad som inte bara är estetiskt tilltalande, utan också hållbar och långlivad, kan en tegelfasad vara det perfekta valet för dig.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.