Olika takmaterial – deras fördelar och nackdelar

2025-03-05

Takets material har stor betydelse för både husets utseende och skydd mot väder och vind. Idag finns det många alternativ att välja mellan när det kommer till just detta, och varje material har sina egna styrkor och svagheter.

Vissa material är billigare i inköp men behöver bytas ut oftare, medan andra har en högre initial kostnad men håller längre. Idag går vi igenom de vanligaste alternativen och förklarar både för- och nackdelar för respektive alternativ.

Tegeltak – ett klassiskt val

Tegelpannor har använts i flera hundra år och är fortfarande populära. De görs av bränd lera och ger huset ett klassiskt utseende.

Den största fördelen är att tegeltak kan hålla i över 100 år om de sköts rätt. De står bra emot alla typer av väderlekar vilket är väldigt bra med tanke på att det svenska klimatet är väldigt varierat. Utöver detta släpper detta takmaterial igenom väldigt lite luft, vilket minskar risken för fuktproblem under taket.

Med det sagt är tegelpannor tunga, vilket betyder att taket måste ha en stabil stomme för att klara vikten. De kan också gå sönder om de hanteras fel, till exempel om någon kliver på dem på ett dåligt sätt. Ett annat minus är att tegeltak är dyrare än många andra alternativ.

Betongtak – liknar tegel men billigare

Betongpannor ser ut ungefär som tegel men kostar mindre och är istället gjorda av cement och sand. De används ofta som ett billigare alternativ till tegeltak.

En stor fördel med betongpannor är att även detta material håller länge (dock inte lika länge som tegelpannor). De är också relativt billiga att både köpa och lägga.

Nackdelen är dock att de, precis som tegel, väger mycket vilket kräver en stark takkonstruktion. De kan också suga upp vatten, vilket gör att de blir ännu tyngre när det regnar. Efter några år kan färgen börja blekna, men det går att måla om pannorna.

Plåttak – lätt och enkelt att underhålla

Plåttak har blivit allt vanligare, både på moderna hus och äldre byggnader. Det är lätt takmaterial som också håller länge och finns i flera olika färger och stilar.

Det största plusset är att plåt väger väldigt lite. Det passar därför bra på hus där stommen inte klarar av tunga tak. Och så länge plåttaket har en skyddande beläggning är risken för att det ska börja rosta väldigt liten, vilket också innebär att detta material nästan inte kräver något underhåll.

En nackdel som dock är värd att lyfta upp är att plåttak kan vara bullrigt vid regn eller hagel om det saknas en ljuddämpande skiva under. Det kan också få repor eller bucklor om det utsätts för hårda slag.

Papptak – billigt men kortare livslängd

Papptak används oftast på platta eller svagt lutande tak. Det är ett av de billigaste takmaterialen och går snabbt att lägga.

Den låga kostnaden är en stor fördel. Det fungerar bra på enklare byggnader som garage och förråd, men används också på hus med låg taklutning.

Finns det några nackdelar då? Ja, om det är något man kan lyfta upp så är det att papptak inte håller lika länge som vissa andra material. Det behöver ofta bytas efter 20–30 år, medan andra tak kan hålla dubbelt så länge eller mer. Det kan också skadas av stark sol och kyla, vilket gör att det kan spricka eller börja läcka.

Vilket tak passar bäst?

Det finns inget material som är bäst för alla. Är du i behov av ett slitstarkt material som ska hålla i många decennier framöver kanske tegelpannor är det rätta valet för dig, men om du bara behöver ett tak för din nya carport så kanske ett enkelt papptak räcker gott och väl.

Oavsett vilket takmaterial du väljer att köra på – och oavsett om du planerar en takrenovering Skåne eller i någon annan del av landet – så är det väldigt viktigt att du ser till att takarbetet utfört på ett korrekt sätt. Anlita därför enbart aktörer med rätt behörighet, kunskap och erfarenhet för arbetet i fråga.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.