Så anlitar du en målare – steg för steg

2024-05-03

Behöver du anlita en målare för att få hjälp med fasadmålningen eller för att fräscha upp väggarna hemma? Processen kan kännas överväldigande, men med rätt förberedelser och kunskap kan det vara ganska lätt att komma i kontakt med ett lämpligt företag.

I denna artikel kommer vi att guida dig genom de viktiga stegen för att välja rätt målare för ditt projekt, från att förstå vad du behöver hjälp med till att säkerställa att arbetet blir utfört på ett bra och korrekt sätt.

Börja med att ta in flera offerter

När du ska anlita en målare är det klokt att inte bara acceptera den första offerten du får. Ta dig tid att samla in offerter från flera målarföretag. Detta ger dig en bredare överblick över de alternativ som finns och hjälper dig att fatta ett mer informerat beslut. Genom att jämföra olika offerter kan du se vilka tjänster som ingår och till vilket pris.

Hur lätt det är för dig att hitta olika aktörer att kontakta beror lite på var du bor, så det är värt att börja kolla på detta i god tid så att du vet att du kan hitta bra aktörer i ditt närområde.

Vi tar en titt på hur det kan se ut om du bor i Åkersberga. Då kan du använda valfri sökmotor och knappa in ”målare Åkersberga” och sedan trycka på sök-knappen. Då får du sannolikt flertalet målare i närområdet som du kan höra av dig till och be om en offert. Men samman princip gäller givetvis oavsett var du bor, och du behöver då bara ändra till namnet på din stad eller ort för att hitta målare att kontakta.

Kolla upp företaget som du planerar att anlita

När du har fått en offert som verkar lovande är nästa steg att noggrant undersöka måleriföretaget. Det är viktigt att du tar dig tid att kontrollera företagets bakgrund och rykte. Börja med att begära att få se exempel på tidigare projekt och referenser från tidigare kunder. Detta ger dig en uppfattning om kvaliteten på deras arbete och kundnöjdhet.

För att säkerställa företagets ekonomiska stabilitet bör du även undersöka om de har obetalda skulder eller ekonomiska problem. Ett enkelt sätt att göra detta är att kontrollera hos Kronofogden eller använda tjänster som erbjuder kreditinformation.

Slutligen är det också klokt att kolla upp att företaget är registrerat för F-skatt vilket innebär att de uppfyller de lagkrav som ställs för att bedriva verksamhet i Sverige.

Krav du bör ställa på målaren

Det finns ett par grundläggande krav som du bör kräva innan du anlitar en målare för att säkerställa att arbetet utförs korrekt. Först och främst bör du kontrollera att målaren har en registrerad firma. Det innebär, precis som vi var inne på ovanför, att de ska ha en giltig F-skattsedel och vara momsregistrerade.

Ett annat viktigt krav är att ett skriftligt avtal tas fram innan arbetet påbörjas. I avtalet bör det tydligt framgå vad som ska målas, vilken typ av färg som ska användas och den totala kostnaden för projektet. Det är också viktigt att avtalet inkluderar garantier på det utförda arbetet. Dessa garantier skyddar dig som kund om något skulle gå fel eller om resultatet inte motsvarar dina förväntningar.

Slutligen bör du aldrig behöva betala hela summan i förskott. Det är rimligt att en del av betalningen sker i förskott men en stor del av betalningen bör vara kvar till dess att arbetet är slutfört och du har kunnat inspektera och godkänna det utförda arbetet. Dessa krav hjälper till att bygga en trygg och transparent relation mellan dig och målaren och säkerställer att arbetet blir utfört på ett tillfredsställande sätt.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.