Så reparerar du träfasaden under sommarledigheten

2024-02-20

Sommarledigheten erbjuder en unik möjlighet att ägna tid åt att underhålla och reparera ditt hem, särskilt träfasaden. Under denna period då dagarna är längre och vädret oftast mer gynnsamt, är det idealiskt att utföra reparationer och underhållsarbete som annars kan vara svårt att hinna med.

En väl omhändertagen träfasad inte bara förhöjer din bostads värde, utan bidrar också till att förlänga dess livslängd och skydda mot väder och vind. Denna guide ger dig praktiska tips för att reparera och förnya din träfasad under sommarledigheten.

Börja med att inspektera fasaden

Innan du kan börja reparera din träfasad, är det första steget att noggrant inspektera den. Detta kommer att hjälpa dig att identifiera eventuella problemområden och avgöra vilken typ av reparation som behövs.

Börja med att gå runt ditt hus och titta på fasaden från olika vinklar. Var särskilt uppmärksam på områden där färgen börjat flaga, sprickor har bildats, eller träet ser ut att vara skadat av fukt eller insekter.

Kom ihåg att inspektionen inte bara ska fokusera på de områden som är lätt synliga. Titta också på de delar av fasaden som är svårare att nå, som högre upp på väggarna eller runt fönster och dörrar.

Vanliga typer av reparationer

När det kommer till att reparera en träfasad, finns det några vanliga typer av reparationer som ofta behöver genomföras. Här kommer vi att gå igenom de mest förekommande och ge dig en grundläggande förståelse för vad som kan krävas.

Byta ut ruttet trä

En av de vanligaste reparationerna som behöver göras på en träfasad är att byta ut ruttet trä. Om detta inte åtgärdas i tid kan det leda till allvarliga strukturella problem.

En annan vanlig reparation är att byta ut enstaka paneler. Detta kan behövas om en panel har blivit skadad på grund av väder och vind, eller om den har blivit missfärgad och påverkar husets estetiska utseende.

Måla fasaden

Det kan även vara nödvändigt att måla om fasaden. Måla fasaden är inte bara en kosmetisk förbättring – det hjälper också till att skydda träet mot väder och vind, och kan förlänga fasadens livslängd avsevärt. Att måla om fasaden kan vara ett stort projekt, men det är en investering som definitivt lönar sig i längden.

Oavsett vilken typ av reparation du behöver göra, är det viktigaste att du tar dig tid att göra det ordentligt. En väl genomförd reparation kan förbättra ditt hus utseende och skydda det mot framtida skador.

Anlita hantverkare om du inte har tid

Reparation av en träfasad kan vara en tidskrävande process, särskilt om du inte är van vid att utföra sådana uppgifter. Om du inte har tid eller ork att ta tag i detta under semestern, men känner att det ändå behöver göras, kan överväga att anlita en hantverkare för jobbet.

Det finns hantverkare över hela landet som kan hjälpa dig. Hur utbudet ser ut i ditt lokalområde är såklart svårt för oss att säga. Men om du exempelvis bor i Vellinge så finns det aktörer som t.ex. mfasader.se som bland annat utför fasadrenovering Vellinge och som även kan hjälpa dig med mindre reparationer.

Oavsett så rekommenderar vi alltid att man jämför flera aktörer med varandra för att hitta bästa pris och service.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.