Slott i Sverige – 15 sevärda slott i Sverige

2023-10-30

Sverige är känt för sin rika historia och majestätiska arkitektur, och en av de mest framstående representationerna av detta är landets vackra slott. Denna artikel kommer att ge en djupdykning i 15 av de mest sevärda slotten i Sverige.

Oavsett om du är intresserad av att utforska Sveriges finaste slott, lära dig mer om Sveriges äldsta slott eller helt enkelt vill veta hur många slott det egentligen finns i vårt land, kommer denna artikel att ge dig all den information du behöver.

Hur många slott finns det i Sverige?

Det finns runt 160 stycken väl bevarade slott i Sverige. Dessa slott varierar i storlek, arkitektur och historia, men alla bär på sina egna unika berättelser och hemligheter. Nu är det dags att titta närmare på några av dessa slott.

15. Stävlö slott

Beläget en liten bit utanför Kalmar finner vi Stävlö slott, som byggdes år 1860. Vid första anblicken av slottet slås besökare av dess unika struktur som påminner en aning om en pyramid. Denna distinkta design är skapad av Carl Otto Posse, som var en svensk major på den tiden.

Slottet är idag privatägd och tyvärr stängt för allmänheten. Även om det inte går att besöka slottet och vandra genom dess korridorer, står Stävlö slott kvar som ett viktigt landmärke och ett testament till den tid då det byggdes.

14. Ekenäs slott

Ekenäs slott ligger nära staden Linköping i Östergötland. Slottet är byggt på en klippa vid en sjö som heter Teden, och med dess vita murar och branta tak är slottet lätt att känna igen.

På en solig dag skapar slottet en spegelbild i sjön nedanför, vilket ger en häftig syn. Utsikten från slottet över sjön är imponerande. För den som gillar historia och vackra byggnader är Ekenäs slott verkligen värt ett besök.

13. Vadstena slott

Vadstena slott, beläget i Vättern i Östergötland, är en imponerande byggnad med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet. Ursprungligen uppfördes slottet som en försvarsanläggning för att skydda Sverige mot danskar och smålänningar. Med tiden genomgick dock Vadstena slott en förvandling till ett vackert renässansslott, som det även är idag.

Denna historiska pärla ägs nu av den svenska staten och är tillgänglig för allmänheten. Besökare kan vandra genom de gamla korridorerna, utforska de ståtliga rummen och fördjupa sig i slottets fascinerande historia.

12. Teleborgs slott

Teleborgs slott ligger i Växjö, och är ett slott med en fascinerande historia. Det var greven Fredrik Bonde af Björnö som bestämde sig för att uppföra denna ståtliga byggnad, och år 1900 stod slottet färdigbyggt. Byggkostnaden låg på hela 192 772 kronor, vilket var en väldigt mycket pengar på den tiden.

Idag har Teleborgs slott fått ett nytt liv. Ägt av ett företag, tjänar slottet nu en plats som hotell-, konferens-, fest- och restaurangverksamhet. Att bo eller hålla en konferens på Teleborgs slott ger en unik upplevelse, där historien möter nutiden.

11. Tjolöholms slott

Tjolöholms slott, beläget bara några mil från Göteborg, är ett unikt inslag i den svenska slottshistorien. Medan de flesta svenska slott bär spår av traditionell nordisk arkitektur, står Tjolöholms slott ut med sin tydligt brittiska prägel. Detta ”osvenska” slott designades av James Fredrik Dickson och hans hustru Blanche Dickson, vilket förklarar dess distinkta brittiska stil.

Slottet stod färdigt 1904, och dess ståtliga korridorer, rum och trädgårdar har sedan dess charmat besökare från när och fjärran. Idag är Tjolöholms slott i ägo av Kungsbacka kommun och är öppet för allmänheten att utforska.

10. Hjularöd slott

Hjularöd slott ligger i det vackra skånska landskapet, och är ett rött slott som byggdes på 1890-talet. För många svenskar är slottet kanske mest känt från TV-skärmen. Det var nämligen här som den populära julkalender-serien ”Mysteriet på Greveholm” spelades in, vilket har gett slottet en särskild plats i många hjärtan.

Även om Hjularöd slott är privatägt idag, är besökare välkomna att uppleva dess vackra omgivningar. Slottsträdgården är öppen för allmänheten och erbjuder en lugn och vacker miljö för en promenad eller en stunds eftertanke. Med sina historiska murar och den kända TV-historien är Hjularöd slott en intressant plats att besöka.

9. Ericsbergs slott

Ericsbergs slott, som ligger nära Katrineholm i Södermanland, är ett imponerande exempel på svensk arkitektur från 1600-talet. Det var Eric Gyllenstierna som lade grunden för detta storslagna bygge, men slottet har sedan byggts om av hans son. Med en kombination av gul och vit färg samt ett svart tak, framstår Ericsbergs slott som ett av landets mest imponerande slott.

Idag är det Ericsbergs Fideikommis AB som äger detta historiska landmärke. Trots att slottet är i privat ägo, öppnas det upp för allmänheten vid särskilda tillfällen. Både konferenser och guidade turer erbjuds, vilket ger besökare en möjlighet att uppleva slottets prakt och lära sig mer om dess rika historia.

8. Skoklosters slott

Skoklosters slott, som majestätiskt reser sig norr om Stockholm, är en av Sveriges mest imponerande byggnader från 1600-talet. Det var greven Carl Gustaf Wrangel som lät uppföra detta slott, och resultatet blev inte mindre än det största privatpalatset som någonsin har byggts i Sverige. Med sin vita fasad och otroliga mängd fönster som kretsar runt hela byggnaden, framstår slottet som en lysande juvel i den svenska arkitekturhistorien.

Idag är Skoklosters slott i statens ägo och välkomnar besökare från både när och fjärran. För den som vandrar genom dess salar och korridorer erbjuds en unik inblick i 1600-talets konst, kultur och livsstil.

7. Stora Sundby slott

Stora Sundby slott, beläget vid de lugna vattnen av Hjälmaren i Södermanland, är en byggnad med djupa historiska rötter. Ursprungligen byggdes det som ett försvarsverk redan på 1200-talet. Men med tiden kom förändringar. Under 1500-talet tog familjen Sparre över och ersatte den gamla konstruktionen med en ny borg. Men det är under 1800-talet som slottets verkliga förvandling skedde. Nya ägare förvandlade den befintliga borgen till ett det riddarslott som det är idag.

Stora Sundby slott är idag en privatbostad, men det finns möjlighet för den intresserade att uppleva dess storslagenhet genom förhandsbokade visningar. Och för den som bara vill njuta av den omgivande naturen är slottsparken öppen för besök under sommarmånaderna. Dessutom bjuder ett charmigt sommarcafé på läckerheter för de som vill ta en paus och njuta av den historiska omgivningen.

6. Örebro slott

Mitt i hjärtat av Örebro reser sig ett av Sveriges mest framstående historiska landmärken – Örebro slott. Denna ståtliga byggnad, som grundades i slutet av 1200-talet, har bevittnat många viktiga händelser i Sveriges historia. Genom århundradena har slottet varit hem för kungar och drottningar, vilket vittnar om dess betydelse och ställning. Men slottets historia har inte enbart varit glamorös, det har även tjänat som fängelse under vissa perioder.

På 1800-talet beslutades det att ge slottet nytt liv och en omfattande renovering påbörjades. Resultatet av detta arbete är den majestätiska byggnad vi kan beundra idag. Ägt av staten, står Örebro slott nu öppet för allmänheten, vilket ger besökare en unik möjlighet att dyka ned i landets rika historia och samtidigt uppleva den grandiosa arkitekturen.

5. Kalmar slott

I staden Kalmar står ett av Sveriges mest anrika byggnader, Kalmar slott. Ursprungligen började slottets historia som ett enkelt försvarstorn under 1100-talet. Det skulle dock inte dröja länge förrän slottet fick genomgå förändringar. På 1200-talet såg Magnus Ladulås potentialen i platsen och byggde om det till en större försvarsborg.

Men den största förvandlingen skulle komma under 1500-talet, när Gustav Vasa, Erik XIV och Johan III beslutade att ge slottet en ny, mer modern och storslagen prägel. De förvandlade den gamla borgen till ett renässansslott, vilket vi kan beundra i all sin skönhet idag.

I dagens läge står Kalmar slott som ett stolt minne av Sveriges rika historia. Ägt av staten, öppnas dess portar för besökare som önskar utforska dess salar, torn och korridorer, och ta del av de historier som ekar genom dess murar.

4. Läckö slott

Vid Västergötlands kust, nära staden Lidköping, ståtar det majestätiska Läckö slott. Dess ursprung går tillbaka till år 1298 då det först uppfördes som en biskopsborg. Men det var under 1600-talet som slottet fick sin nuvarande prägel, när Magnus Gabriel De la Gardie förvandlade det till det praktfulla barockslott vi ser idag.

Läckö slott bär på lager av historia och kultur, vilket återspeglas i dess arkitektur och inredning. Idag ägs slottet av staten och är tillgängligt för allmänheten, vilket ger besökare möjligheten att uppleva dess skönhet och dyka ner i dess fascinerande historia.

3. Gripsholms slott

I staden Mariefred står ett av Sveriges mest kända slott – Gripsholms slott. Namnet Gripsholm härstammar från riksrådet Bo Jonsson Grip, som ursprungligen uppförde en borg på platsen runt år 1380. Men det skulle inte dröja länge innan denna borg fick en ny skepnad. På 1500-talet valde kungen Gustav Vasa att ersätta den befintliga borgen med ett renässansslott, vilket blev början på Gripsholms slotts storslagna historia.

Över tid har slottet genomgått flera renoveringar och restaureringar, vilket har säkerställt att dess skönhet och historiska värde bevaras för framtida generationer. I dagsläget, ägd av staten, står Gripsholms slott öppet för allmänheten och erbjuder besökare en unik inblick i svensk historia och arkitektur. Varje steg i dess korridorer är en påminnelse om de historiska händelser som format vårt land.

2. Stockholms slott

Mitt i hjärtat av Gamla stan i Stockholm reser sig ett av landets mest imponerande byggnader – Stockholms slott. Det är inte bara Sveriges största slott, utan även ett viktigt vittne till landets historia. Platsen där slottet står idag har en historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet, när den ursprungliga borgen Tre Kronor grundlades. Under 1500-talet förvandlades denna borg till ett ståtligt renässansslott. Men efter en tragisk brand år 1697, där Tre Kronor förstördes, togs beslutet att uppföra ett nytt slott. På 1700-talet föddes då det nuvarande slottet i en stil inspirerad av romersk barock.

Stockholms slott, som även är känt som Kungliga slottet, är nu i svenska statens ägo, och vissa delar är öppna för besökare som vill dyka ner i Sveriges rika historia och kulturarv.

1. Drottningholms slott

Strax utanför Stockholm ligger det magnifika Drottningholms slott, en byggnad vars historia är lika rik som dess arkitektur. Ursprungligen uppfördes slottet på 1570-talet av Johan III som en kärleksgest till hans älskade fru, drottningen Katarina Jagellonica. Men slottets historia tog en tragisk vändning år 1661 när det köptes av Hedvig Eleonora, bara för att gå upp i lågor samma år. Därefter vände Hedvig Eleonora sig till arkitekten Nicodemus Tessin för att designa ett nytt storslaget slott. Och sedan, efter 37 år stod det nya Drottningholms slott klart i all sin prakt.

Idag är Drottningholms slott inte bara känt för sin vackra gula färg och imponerande arkitektur, utan även för att det är hem åt kung Carl Gustav och drottning Silvia. Dess betydelse och skönhet har även erkänts internationellt, då slottet stolt finns med på Unescos världsarvslista som Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.