Stockholms mest eftertraktade rätter (och var du hittar dem)

2023-01-17

Stockholm är känt för sin mångsidiga matkultur, där både lokala och internationella smaker möts och skapar en unik kulinarisk upplevelse.

Men vilka rätter står ut från mängden och har blivit stadens mest eftertraktade? Från traditionella svenska rätter till moderna internationella favoriter – i den här artikeln tar vi en titt på de mest populära rätterna i Stockholm och ger dig tips om var du kan hitta dem. Så var redo att få din aptit kittlad och ta del av en smakfull resa genom Stockholm!

Birria tacos

Birria tacos har på senare tid blivit en sensation i matvärlden och har fått en stor skara av följare här i Sverige. Ursprungligen från Jalisco, en region i Mexiko, består rätten av en kryddig gryta gjord på nötkött eller lamm, som serveras med mjuka tortillabröd, koriander, lök och en sida av buljongen som grytan tillagas i.

För att göra birria tacos, steks tortillabröden lätt tills de är gyllenbruna, fylls sedan med kryddig köttgryta och toppas med lök, koriander och eventuellt en skvätt lime. Sedan doppas tortillan i buljongen och serveras genast. Resultatet är en perfekt balans mellan kryddighet, syrlighet och sälta.

En av anledningarna till att birria tacos har blivit så populära är att rätten är både enkel och otroligt läcker. Det krävs inte mycket för att laga en birria tacos och de kan serveras som en snabb matbit eller som en huvudrätt för en större måltid. Dessutom är de perfekta att dela med vänner eller familj, då de är så lättillgängliga och roliga att äta.

Det finns en hel del restauranger i Stockholm som serverar birria tacos, men en av våra absoluta favoriter är Xulo som ligger på Torsgatan 49.

Smashed burgers

Smashed burgers har blivit en populär maträtt runt om i världen, och för de som älskar denna enkla men smakrika burgervariant finns det en plats på Östermalm i Stockholm som man inte får missa – BAP (Burgers and Pastrami).

På BAP serveras det riktigt goda smashed burgers tillagade på traditionellt vis. Först placeras köttet på en het grill eller stekpanna, och sedan pressas den platt med en stekspade tills den är gyllenbrun på båda sidor. Detta gör att köttet blir extra saftig och får en härlig yta som verkligen tar fram smakerna.

Neapolitansk Pizza

Om du letar efter en riktigt autentisk pizzaupplevelse, behöver du inte leta längre än till Neapolitan Pizza. Den traditionella italienska rätten har vunnit stor popularitet i Stockholm och är nu tillgänglig på många ställen hela staden.

Den klassiska napolitanska pizzan görs med deg som jäst i minst 24h och toppas med tomatsås, mozzarellaost, basilikaoch extra jungfruolivolja. Tillagningen tar bara några minuter, vilket gör att pizzan behåller sin mjuka och luftiga konsistens.

Ett av de mest populära ställena att få napolitansk pizza på i Stockholm är i någon av Meno Males alla restauranger som finns utspridda över hela staden.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.