Sveriges 15 djupaste sjöar – komplett topplista

2023-10-24

Är du fascinerad av Sveriges naturskönhet och undrar vilka sjöar som håller de djupaste hemligheterna? Då har du kommit rätt. I den här artikeln presenterar vi en komplett topplista över Sveriges 15 djupaste sjöar.

All data om sjödjup i denna artikel är hämtad från SMHI:s sjöregister. Detta är en pålitlig och omfattande källa som regelbundet uppdateras för att ge den mest korrekta informationen. Du kan alltså lita på att de siffror och fakta som presenteras här är både aktuella och noggrant verifierade.

15. Torrön: 116 meter

På femtonde plats i vår lista över Sveriges djupaste sjöar finner vi Torrön. Denna sjö sträcker sig 116 meter djup. Torrön är belägen cirka fem mil norr om Åre i landskapet Jämtland. Du hittar Torrön mellan Skäckerfjällen och Sösjöfjällen, och det är en plats som älskas av naturentusiaster och fascinerar många med sitt imponerande djup.

14. Sädvajaure: 120 meter

På plats fjorton bland Sveriges djupaste sjöar hittar vi Sädvajaure, som är en sjö med sina 120 meters djup. Denna sjö har sitt hem i Arjeplogs kommun, som ligger i det vidsträckta och vackra Lappland. Omgiven av den orörda naturen och bergskedjor ger Sädvajaure en känsla av stillhet och avskildhet som få platser kan erbjuda.

13. Vättern: 120 meter

Näst på tur i denna lista är den omtalade Vättern. Med ett djup på 120 meter, tar Vättern trettonde plats bland Sveriges sjöar när det kommer till djup. Men Vättern har även andra stora titlar, då den inte bara är Sveriges trettonde djupaste sjö, utan också landets näst största sjö. Vättern sträcker sig mellan regionerna Västergötland och Östergötland.

12. Siljan: 120 meter

På plats tolv hittar vi Siljan. Denna sjö, som även den är 120 meter djup, är inte bara en naturlig skatt, men även en central del av Dalarnas landskap. Siljan är störst bland sjöarna som bildar den så kallade Siljansringen.

11. Kultsjön: 129,8 meter

På elfte plats i vår lista över Sveriges djupaste sjöar finner vi den vackra och långsmala Kultsjön. Denna sjö ligger i Vilhelmina kommun i Lappland, med ett imponerande djup på 129,8 meter. Omgivningen runt Kultsjön är en blandning av tät skog och oförstörd natur, vilket gör den till en fristad för vilda djur och växter.

10. Vojmsjön: 130 meter

Vojmsjön är på tionde plats i vår lista över Sveriges djupaste sjöar. Med sina imponerande 130 meters djup är Vojmsjön en av Sveriges djupaste sjöar och en naturlig skatt som få platser kan mäta sig med. Denna djupa sjö ligger norr om Vilhelmina, ungefär fem mil öster om Kultsjön, och omfamnar det vilda landskapet med sin skönhet och djup.

9. Kallsjön: 134 meter

Nästa sjö på listan är Kallsjön. Med 134 meters djup är Kallsjön en del av det majestätiska landskapet i Jämtland. Denna vackra sjö finner du strax nedströms Torrön.
Kallsjön är en juvel i Jämtlands natur, omgiven av enastående skönhet och en fridfull atmosfär som förmedlar en känsla av friluftsliv och äventyr.

8. Vastenjaure: 134 meter

På åttonde plats i vår lista över Sveriges djupaste sjöar hittar vi Vastenjaure. Med ett djup på 134 meter är Vastenjaure belägen i fjällen vid nationalparken Padjelanta i Lappland. Sjön är omgiven av tystnad och stillhet och erbjuder en plats för dem som söker avkoppling och frid i naturen.

7. Mellan-Fryken: 135,4 meter

Näst på tur är Mellan-Fryken. Med sina imponerande 135,4 meters djup är Mellan-Fryken välförtjänt på plats nummer sju i denna lista. Denna sjö är även en viktig del av sjösystemet Fryken. Tillsammans med Övre och Nedre Fryken bildar Mellan-Fryken den så kallade Fryken som du kan hitta i Värmland.

6. Virihaure: 138 meter

På plats sex finner vi Virihaure med ett imponerande djup på 138 meter. Denna sjö ligger söder och uppströms om Vastenjaure. Virihaure är dessutom känt bland en del som ”Sveriges vackraste sjö”.

Den omgivande naturen som omfamnar Virihaure är lika imponerande som sjön själv, med orörda skogar och mäktiga fjäll som speglar sig i det klara vattnet.

5. Stor-Rensjön: 140 meter

Stor-Rensjön tar sin plats som femma på denna lista över Sveriges djupaste sjöar, med ett imponerande djup på 140 meter. Stor-Rensjön är belägen ett par mil väster om Kallsjön i det natursköna Jämtland. Sjöns klara vatten speglar de omgivande bergen och skapar en atmosfär av lugn och ro.

4. Stor-Blåsjön: 144 meter

På fjärde plats finner vi den mäktiga Stor-Blåsjön. Med sina imponerande 144 meters djup är Stor-Blåsjön inte bara en av de djupaste sjöarna i Sverige, utan den är också en skatt bland de norra delarna av Jämtland. Denna storslagna sjö är omgiven av vildmarkens tystnad och är en plats som ger en känsla av stillhet och äventyr.

3. Storuman: 148 meter

Tredje plats på listan över Sveriges djupaste sjöar går till Storuman. Med 148 meters djup är Storuman inte bara en av Sveriges djupaste sjöar, den är också en central del av det vackra landskapet vid samma namn – Storuman. Sjön är omgiven av vildmark och natursköna områden som lockar besökare och naturälskare från olika delar av världen.

2. Torneträsk: 168 meter

På andra plats finner vi Torneträsk. Med ett djup på hela 168 meter är Torneträsk Sveriges näst djupaste sjö, och är också en del av Lapplands storslagna landskap. Torneträsk är inte bara en plats av oerhörd djup, utan även en symbol för den överväldigande skönheten i den norrländska vildmarken.

Dess vatten är omgivet av majestätiska bergstoppar och tät skog, och det kristallklara vattnet skapar en spegel för himlen och naturens omgivning. Denna sjön har en speciell plats i den svenska fjällvärlden, och den är omgiven av en unik och vild natur som tilltalar både äventyrare och naturentusiaster.

1. Hornavan: 221 meter

I hjärtat av Lappland, finner vi den djupaste sjön i Sverige – Hornavan. Med ett otroligt djup på 221 meter står Hornavan i en klass för sig själv när det kommer till djupa sjöar. Denna makalösa sjö, belägen i Arjeplogs kommun, är ett naturlig underverk som få platser kan mäta sig med.

Sjöns kristallklara vatten reflekterar de majestätiska omgivande fjällen och skogarna, och skapar en spektakulär bakgrund som är stillsam och mäktig. Omgivningen runt Hornavan är en ändlös vildmark som bjuder in äventyrare, forskare och naturälskare att utforska dess skönhet.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.