Sveriges 15 högsta berg – komplett topplista

2023-10-24

De flesta svenskar vet att Kebnekaise är Sveriges högsta berg, men det som kanske inte är allmänt känt är att berget faktiskt har två toppar—en som är högre än den andra. Om du är fascinerad av Sveriges majestätiska bergslandskap och vill veta mer om detta, då är denna artikel för dig.

Vi kommer presentera en komplett topplista över Sveriges 15 högsta berg, baserad på data från Lantmäteriets tjänst där information om alla bergs höjder är samlade. Så, oavsett om du är en friluftsentusiast, vandrare eller bara generellt intresserad av Sveriges geografi, kommer denna lista ge dig en heltäckande överblick.

15. Kåtokkasktjåkkå: 1 978 m.ö.h

På plats nummer femton i vår lista över Sveriges högsta berg finner vi Kåtokkasktjåkkå. Detta mäktiga berg reser sig till en höjd av 1 978 m.ö.h (meter över havet) och är en del av landskapet i Lappland. Kåtokkasktjåkkå är beläget i det storslagna bergsmassivet Sarek, och är en del av den skönhet som detta område har att erbjuda.

14. Kebnepakte: 1 987 m.ö.h

På fjortonde plats bland Sveriges högsta berg står Kebnepakte. Med sina 1 987 m.ö.h är detta berg en imponerande syn i Norrbottens län, precis utanför Kiruna. Kebnepakte tillhör bergsmassivet Kebnekaise, och erbjuder en fantastisk utsikt över det omgivande landskapet.

13. Kåtotjåkka: 1 991 m.ö.h

På trettonde plats bland Sveriges högsta berg möter vi det majestätiska Kåtotjåkka. Detta berg, som har en höjd på 1 991 m.ö.h, är beläget i Norrbottens län och är en del av bergsmassivet Kebnekaise. Kåtotjåkka bjuder på en enastående utsikt över det omgivande landskapet och är en symbol för Sveriges rika bergsnatur.

12. Sielmatjåkka, huvudtopp: 2 000 m.ö.h

Sielmatjåkka har en höjd på 2 004 m.ö.h och är Sveriges tolfte högsta berg. Sielmatjåkka tillhör även den bergsmassivet Kebnekaise, och ligger i Norrbottens län. Dessutom är Sielmatjåkka känt som Sveriges nordligaste berg som sträcker sig över 2 000 m.ö.h.

11. Palkattjåkkå: 2 002 m.ö.h

Vår resa genom Sveriges högsta berg tar oss nu till det elfte berget, Palkattjåkkå. Detta mäktiga berg stiger stolt till höjden av 2 002 m.ö.h och är en av landets mest imponerande toppar. Palkattjåkkå är en del av bergsmassivet Sarek.

10. Pårtetjåkkå: 2 005 m.ö.h

På tionde plats i vår lista bland Sveriges högsta berg finner vi berget Pårtetjåkkå. Detta berg reser sig till en höjd av 2 005 m.ö.h och är en del av landskapet i Lappland. Pårtetjåkkå är en del av bergsmassivet Sarek, och är även känt som Sveriges sydligaste bergstopp över 2 000 m.ö.h.

9. Akka, stortopp: 2 015 m.ö.h

På plats nummer nio har vi Akka stortopp. Detta imponerande berg har en höjd på 2 015 m.ö.h och är en del av Lapplands härliga natur. Akka stortopp tillhör bergsmassivet Akka och är en sevärdhet för de som älskar vildmarken. Som Sveriges nionde högsta berg är Akka stortopp en symbol för landets rika natur och vackra bergslandskap.

8. Sarektjåkkås sydtopp: 2 023 m.ö.h

Nu har vi kommit till det åttonde högsta berget – Sarektjåkkås sydtopp. Detta mäktiga berg reser sig till 2 023 m.ö.h och tar inte bara plats som Sveriges åttonde högsta berg.

Sarektjåkkås sydtopp är nämligen också den fjärde högsta bergstoppen i Sarek-området, vilket gör den ännu mer speciell.

7. Buchttoppen: 2 010 m.ö.h

På sjunde plats bland Sveriges högsta berg har vi Buchttoppen. Berget är 2 010 m.ö.h och ligger i Lappland. Detta berg är dessutom den tredje högsta toppen i Sarek-området.

Buchttoppen är inte bara imponerande på grund av sin höjd, utan den har också en fascinerande historia. Wilhelm Bucht var den förste mannen att bestiga denna bergstopp, och därefter fick berget sitt namn Butchttoppen.

6. Kaskasapakte: 2 043 m.ö.h

Kaskasapakte är på plats sex bland Sveriges högsta berg, och når en höjd på 2 043 m.ö.h. Detta berg är en del av det mäktiga bergsmassivet Kebnekaise, och ligger i Kiruna.

Vad som gör Kaskasapakte ännu mer fascinerande är dess brant lutande terräng, vilket gör det till en utmärkt destination för erfarna klättrare som söker en tuff utmaning. Att bestiga detta berg kräver mod och expertis, och belönar äventyrarna med en spektakulär utsikt när man väl tar sig till toppen.

5. Sarektjåkkas nordtopp: 2 056 m.ö.h

Med sin höjd på 2 056 m.ö.h tar Sarektjåkkas nordtopp sin plats som Sveriges femte högsta bergstopp.

Sarektjåkkas nordtopp är inte bara Sveriges femte högsta bergstopp, det är också den näst högsta toppen i bergsmassivet Sarek. Dess höjd gör det till en symbol för den storslagna naturen i Sverige och skönheten i Lappland.

4. Kaskasatjåkka: 2 076 m.ö.h

På fjärde plats har vi berget Kaskasatjåkka. Med sin imponerande höjd på 2 076 m.ö.h intar Kaskasatjåkka en väl förtjänt fjärdeplats i denna lista. Detta berg är en del av det mäktiga bergsmassivet Kebnekaise i Kiruna, i Norrbottens län.

Kaskasatjåkka har också rykte om sig att vara ett av Sveriges bästa utkiksberg. Detta innebär att det erbjuder en spektakulär utsikt över det omgivande landskapet, vilket lockar naturälskare och äventyrare från alla delar av världen.

3. Sarektjåkkås stortopp: 2 089 m.ö.h

Med en höjd på 2 089 m.ö.h tar Sarektjåkkås stortopp sin plats som Sveriges tredje högsta berg. Sarektjåkkås stortopp är en central del av Lapplands orörda natur och en del av bergsmassivet Sarek.

Intressant nog är Sarektjåkkås stortopp även den högsta bergstoppen i hela Sarek-massivet, vilket gör det till en av de mest framträdande bergen på denna lista. Att utforska detta berg är att ge sig ut på en äventyrlig resa genom en av Sveriges mest imponerande naturskatter.

2. Kebnekaise sydtopp: 2 093,2 m.ö.h

Nu är det dags att utforska Sveriges näst högsta berg – Kebnekaise sydtopp. Beläget i Kiruna, Norrbottens län och tillhörande Kebnekaise massivet, utmärker sig detta berg på många sätt. Det är det enda berget i Sverige med en topp som består av glaciär, vilket ger det en unik plats i det svenska bergslandskapet.

Något anmärkningsvärt hos Kebnekaise sydtopp är dess varierande höjd. Det beror på glaciärens dynamik, som påverkas av temperaturförändringar under året. Den senaste mätningen i september 2023 visade en höjd av 2 093,2 m.ö.h.

För några år sedan däremot var Kebnekaise sydtopp faktiskt Sveriges högsta berg med en höjd av hela 2 097 m.ö.h. Nu, som sagt är det klassat som det näst högsta berget, men det fortsätter ännu att vara en imponerande och värdefull del av Sveriges bergsnatur.

1. Kebnekaise nordtopp: 2 096,8 m.ö.h

Vår resa genom Sveriges högsta berg når nu sin topp, bokstavligt talat, med Kebnekaise nordtopp. Detta mäktiga berg reser sig stolt till en imponerande höjd av 2 096,8 m.ö.h och står som det högsta berget i Sverige. Kebnekaise nordtopp tillhör det majestätiska Kebnekaise massivet och är beläget i Kiruna, Norrbottens län.

Att stå på toppen av Kebnekaise nordtopp är att befinna sig på den högsta punkten i hela Sverige. Den imponerande höjden gör detta berg till en symbol för landets skönhet och storslagna bergslandskap. Kebnekaise nordtopp har lockat äventyrare och bergsbestigare i århundraden och har blivit en ikonisk del av Sveriges bergsnatur.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.