Har du någon gång ställt frågan ”vilken är Sveriges största ö?” Svaret är Gotland med sin yta på hela 296 776 hektar. Men vilka fler stora öar har vi i vårt avlånga land?
Ja, i denna artikel kommer vi att dyka djupare in i detta ämne, och lista de 10 största öarna i Sverige. Häng med när vi utforskar dessa öar som finns utspridda runtom i Sverige.
10. Gräsö: 9 488 hektar
Gräsö – Sveriges tionde största ö, är en pärla belägen i Östhammars kommun, Uppsala län, i regionen Roslagen. Med sina 9 488 hektar till yta sträcker sig ön över tre mil och bjuder på en liten men väldigt fin plats att besöka.
Gräsö är hem åt endast 700 invånare. Det som gör Gräsö ännu mer tillgänglig är det pålitliga färjetrafiksystemet som knyter samman ön med fastlandet året om. Ön är inte bara en plats, den är ett äventyr av vacker natur, historiska platser och vänliga människor, och den är definitivt värd ett besök för alla som älskar den svenska skärgården.
9. Fårö: 10 909 hektar
Fårö, som tillhör Gotlands kommun, är en vacker ö i Östersjön. Med sina 10 909 hektar yta utgör den Sveriges nionde största ö. Fårö har omkring 500 invånare. Under sommartider är det däremot betydligt fler människor på denna ö. Fårö är nämligen en väldigt populär turistdestination när sommaren drar igång.
För att nå Fårö måste man ta sig till Fårösund, som ligger drygt 6 mil från Visby. Från Fårösund går en bilfärja över till Fårö, en kort resa som tar lite mer än 7 minuter. Färjan är gratis och går året om, vilket gör det bekvämt för resenärer att upptäcka denna charmiga ö närhelst de önskar.
Fårö är känt för sin vackra natur, kritvita sandstränder och unika kalkstenslandskap. Det är en fridfull plats där man kan fly från storstadens liv och rörelse.
8. Väddö och Björkö: 12 800 hektar
Väddö och Björkö, två öar som en gång i tiden var åtskilda, har genom århundradenas landhöjning smält samman till en enda stor ö. Tillsammans utgör de den åttonde största ön i Sverige, med en yta på 12 800 hektar. Denna ö ligger på Upplandskusten, en bit norr om Gräsö, och är hem åt cirka 3 000 invånare.
Väddö och Björkö erbjuder en skiftande och vacker natur, präglad av havet och det omgivande landskapet. Det finns tre broar mellan Väddö & Björkö och fastlandet, vilket gör det enkelt att utforska öns charm, historia och kultur.
7. Tjörn: 14 688 hektar
Tjörn, den sjunde största ön i Sverige, är en skatt i den vackra Bohuslänskusten. Med en yta på hela 14 688 hektar ligger Tjörn norr om Marstrand och söder om ön Orust. Tjörn är mer än bara en ö, det är även en egen kommun och inkluderar också några små närliggande öar.
Trots sin relativt blygsamma storlek är Tjörn hem för närmare 15 000 invånare. Under sommarsäsongen tredubblas befolkningen tack vare turismen. Ön är känd för sin skärgårdsmiljö, historiska platser och kulturella evenemang som lockar många besökare.
För att ta sig till fastlandet finns två smidiga alternativ. Tjörnbron leder till Stenungssund i söder, medan Skåpesundsbron ger en väg till Orust i norr.
6. Värmdö: 17 896 hektar
Värmdö är den sjätte största ön i Sverige, och ligger i Stockholms skärgård. Med sina 17 896 hektar yta är Värmdö en destination som har mycket att erbjuda. Ön är en egen kommun och hem åt närmare 60 000 invånare som njuter av det natursköna läget och den avslappnade atmosfären.
Det som gör Värmdö särskilt unikt är närheten till den svenska huvudstaden. Skurubron utgör den enda vägen från Värmdö till Stockholm, vilket gör det enkelt att pendla till och från staden. Ön är känt för sin vackra skärgårdsmiljö, sina historiska platser och ett brett utbud av fritidsaktiviteter.
5. Hisingen: 19 725 hektar
Hisingen, den femte största ön i Sverige, utgör en stor del av Göteborgs stad. Med en yta på hela 19 725 hektar är detta en ö som erbjuder en imponerande blandning av stadsliv och naturskönhet.
Hisingen är Sveriges näst folkrikaste ö, och är även hem åt ungefär 150 000 invånare. Ön är belägen i Göteborgs kommun och utgör drygt 50% av stadens yta.
Med sex bilbroar, två biltunnlar och två järnvägsbroar sammanbinder Hisingen med fastlandet och skapar smidiga vägar för alla besökare.
4. Orust: 34 374 hektar
Orust, som är belägen i den vackra Bohuslänskusten, är den fjärde största ön i Sverige. Med sin yta på 34 374 hektar, ligger Orust placerad norr om Hisingen och Tjörn.
Denna ö är hem åt ungefär 15 000 invånare och är en egen kommun som inkluderar några närliggande småöar. För att nå Orust tar besökare Nötesundsbron, som kopplar ihop ön med fastlandet. Trafikverket erbjuder också färjetrafik till olika öar i området, vilket gör det enkelt att utforska den mångsidiga skärgården.
Orust är känt för sin vackra skärgårdsmiljö, fiskebyar och den välbevarade kulturen i området. Oavsett om du är intresserad av att segla längs kusten, utforska historiska platser eller bara koppla av på de charmiga stränderna, kommer Orust att erbjuda en härlig öupplevelse.
3. Södertörn: 120 696 hektar
Södertörn, den tredje största ön i Sverige, är en imponerande landmassa med sin stora yta på 120 696 hektar. Vad som gör denna ö unik är att den är hem åt en väldigt stor del av Sveriges befolkning. Med omkring 800 000 invånare är Södertörn Sveriges mest folkrikas ö.
Södertörn är en ö med en mångfald av åtta kommuner, nämligen Botkyrka, Huddinge, Haninge, Nacka, Salem, Nynäshamn, Stockholm, Tyresö och Södertälje. Denna mångfald av kommuner återspeglas i den rika kulturen och de olika möjligheter som ön har att erbjuda.
2. Öland: 134 268 hektar
Öland är den näst största ön i Sverige, och är en plats av storslagen skönhet och kultur. Med sin stora yta på 134 268 hektar och en längd på hela 135 kilometer, utgör Öland en trots allt betydande del av det svenska landskapet.
Ön är sammanlänkad med fastlandet via Ölandsbron, en 6072 meter lång bro som sträcker sig över till Kalmar vid Färjestaden. Dessutom finns det sommarfärjor som kopplar ihop norra Öland, närmare bestämt Byxelkrok, med Oskarshamn. Öland är hem åt cirka 27 000 invånare som har förmånen att njuta av öns vackra landskap.
1. Gotland: 296 776 hektar
Gotland är Sveriges största ö. Med sin imponerande yta på 296 776 hektar är Gotland mera än dubbelt så stor som sin närliggande ögranne, Öland. De charmiga öarna Fårö och Gotska Sandön tillhör båda även Gotlands kommun.
Läget i Östersjön placerar Gotland ungefär 10 mil från det svenska fastlandet, och det enda sättet att komma till och från ön är med flyg eller båt. Trots sin avskilda position är Gotland hem åt cirka 60 000 invånare som är permanent bosätta där.
Gotland är känt för sina medeltida städer, historiska ruiner, kritvita stränder och de årliga evenemangen som Almedalsveckan och Medeltidsveckan.