Vad kan ett contact center hjälpa till med?

2023-12-05

Alla känner till vikten av en kvalitativ och tillförlitlig kundtjänst för att upprätthålla ett framgångsrikt företag. Här spelar begreppet contact center, eller ”kontaktcenter” som det heter på svenska, i många fall en viktigt roll.

Företag kan vända sig till ett kontaktcenter för att outsourca och förbättra sin kundservice. Men vad innebär det faktiskt att anlita ett kontaktcenter och vilka tjänster kan de erbjuda? Ja, detta beror delvis på vilket företag man anlitar, men om man kollar lite mer generellt så finns det såklart ett par olika tjänster som de flesta kontaktcenter (som t.ex. Youcall) erbjuder till sina kunder.

Den här artikeln är främst till för dig som är med och driver ett företag där det kan vara aktuellt att använda outsourcing i den här delen av verksamheten.

Kundtjänst

Ett av de mest grundläggande sätten som ett contact center kan hjälpa till med är genom att erbjuda kundtjänst. Det innebär att de erbjuder hjälp och support till era kunder som har frågor eller problem. Detta kan vara allt från att hjälpa kunder att hitta produkter på en webbplats, till att lösa tekniska problem och hantera returer och reklamationer.

Kundtjänst via ett kontaktcenter kan vara särskilt användbart för e-handelsföretag och andra företag som erbjuder digitala tjänster. Dessa företag kan ha kunder över hela världen, och det kan vara svårt att erbjuda kundtjänst dygnet runt på egen hand. Genom att anlita ett kontaktcenter kan dessa företag säkerställa att deras kunder alltid kan få hjälp – oavsett var i världen de befinner sig.

Förutom att erbjuda en grundläggande kundtjänst kan ett kontaktcenter även erbjuda mer specialiserade tjänster – som till exempel first line IT-support.

Svarstjänst

Svarstjänst är en annan grundläggande tjänst som ett kontaktcenter kan erbjuda. Om ditt företag har svårt att hantera alla inkommande samtal så kan en svarstjänst vara lösningen.

Genom att anlita ett kontaktcenter som erbjuder svarstjänst kan ni enkelt koppla vidare er telefon eller växel till ett specifikt telefonnummer hos svarstjänsten. De tar sedan över och svarar i ert ställe när ni själva inte har möjlighet.

Detta innebär att alla inkommande samtal till företaget hanteras, oavsett om det handlar om att besvara allmänna frågor, ta emot beställningar eller hantera kundklagomål. Detta frigör tid för företaget att fokusera på andra delar av verksamheten, samtidigt som det säkerställer att alla kunder får den hjälp de behöver.

Felanmälan och jour

Kontaktcenter kan också vara till stor hjälp när det kommer till felanmälningar och jourtjänster. Detta innebär att de tar emot och hanterar anmälningar om fel eller problem som kunderna upplever med företagets produkter eller tjänster. De kan också erbjuda teknisk support och hjälp med felsökning.

Detta innebär att kontaktcentret kan vara tillgänglig utanför normal arbetstid, till exempel på kvällar, helger och helgdagar. Detta är särskilt viktigt för företag som erbjuder produkter eller tjänster där det kan uppstå akuta problem som behöver åtgärdas omedelbart.

Gåvoservice

Ett annat område där ett contact center kan vara till stor nytta är gåvoservice. Detta är en tjänst som många företag väljer att använda sig av, särskilt under högtider som jul, födelsedagar eller jubileer.

Gåvoservice innebär att kontaktcentret tar hand om hela processen kring att skicka gåvor till kunder. Denna service kan också anpassas efter företagets eller organisationens specifika behov och önskemål.

Växeltjänst

Utöver de tidigare nämnda tjänsterna kan kontaktcenter i regel även erbjuda växeltjänster.

Detta innebär kortfattat att företag får hjälp med att ta emot och skicka iväg samtal till rätt person eller tjänst, vilket kan effektivisera kundkontakten betydligt.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.