Vanliga frågor och svar om att köpa laddstolpe

2023-08-20

I takt med att elbilarnas popularitet fortsätter att öka så växer även behovet och möjligheten att kunna ladda dessa bilar hemma, på arbetsplatsen och ute på offentliga platser och parkeringar.

För många är steget att installera en egen laddstolpe en självklarhet, men för andra kan det kännas som ett okänt och kanske till och med komplicerat område. Vilken typ av laddstolpe passar bäst för just ens egna behov? Vad bör man tänka på när det kommer till installation och säkerhet? Hur fungerar underhållet och vad kostar det?

För att göra resan mot en egen laddstolpe så smidig som möjligt har vi sammanställt en lista över de vanligaste frågorna och svaren kring att köpa och installera en laddstolpe.

Hur vet man vilken laddstolpe som passar bäst?

Med tanke på den mängd av alternativ, modeller och specifikationer som finns på marknaden, kan  det lätt kännas som en stor utmaning att ta reda på vilken laddstolpe hemma som är rätt för dig. Nyckeln till att göra rätt val ligger i att förstå både dina egna behov och de tekniska specifikationerna hos de laddstolpar du överväger.

För det första bör du ta hänsyn till elbilens specifikationer och vad den är kompatibel med. De flesta moderna elbilar i Europa använder Typ 2-uttag vilket är den nuvarande standarden. Detta uttag kännetecknas av sin runda form och sju stift.

Det finns dock fortfarande fordon, särskilt äldre eller vissa importmodeller, som använder Typ 1-uttag. Detta uttag har en platt topp och fem stift. Beroende på vilken typ av uttag din bil stöder bör du se till att laddstolpen har en matchande kontakt eller att du har rätt adapter till hands.

Därefter är det viktigt att överväga hur snabbt du vill kunna ladda din bil. Om du ofta kör långa sträckor och behöver snabb uppladdning hemma kan det vara värt att överväga en laddstolpe med högre kapacitet. Å andra sidan, om du oftast kör kortare sträckor och har gott om tid mellan laddningarna kan en enklare och mindre kraftfull modell vara tillräcklig.

Är det säkrare att ladda bilen med en laddstolpe?

Ja, det är generellt sett säkrare att ladda en elbil med en dedikerad laddstolpe jämfört med att använda ett vanligt eluttag – och det finns flera skäl till detta.

För det första är laddstolpar särskilt designade och byggda för att klara de höga och kontinuerliga effektkraven som elbilsladdning ofta innebär. De har inbyggda säkerhetsfunktioner som ger skydd mot eventuella elrelaterade risker.

Laddstolpar är även konstruerade för att vara väderbeständiga. Om du har en laddstolpe utomhus är den designad för att klara av regn, snö, frost och andra väderförhållanden utan att kompromissa med säkerheten. Ett vanligt eluttag är däremot inte alltid konstruerat för att klara av sådana förhållanden, särskilt inte om det är placerat på en plats där det kan utsättas för vatten.

Kräver laddstolpar något underhåll?

Trots att laddstolpar är designade för att vara robusta och pålitliga kräver de en viss mängd underhåll för att säkerställa att de fortsätter att fungera optimalt och säkert. För det första är det viktigt att regelbundet kontrollera laddstolpens skick. Du bör kolla efter tecken på slitage och skador och fixa dessa så snabbt som möjligt.

Rengöring är en annan viktig aspekt av underhåll av din laddstolpe. Exponerade delar av laddstolpen bör hållas rena från smuts, löv och snö. Även om många laddstolpar är designade för att vara tåliga för väder och vind, är detta en bra säkerhetsåtgärd för att garantera din laddztoples livslängd.

Det kan även vara värt att låta en expert kontrollera din laddstolpe med jämna mellanrum. En elektriker eller en tekniker som är specialiserad på laddstolpar kan genomföra en sådan kontroll, se till att allt fungerar som det ska och identifiera potentiella problem innan de blir stora.

Är det svårt att installera en laddstolpe?

Installationen av en laddstolpe kan variera i komplexitet beroende på flera faktorer.

Men oavsett hur enkelt det än verkar vara rekommenderar vi alltid att man anlitar en kvalificerad och erfaren elektriker som genomför installationen. Anledningen till detta är att man på sätt kan garantera säkerheten och att allt fungerar som det ska.

Vad kostar en laddstolpe?

Kostnaden för en laddstolpe kan skilja sig åt en del beroende på modell, märke, kapacitet och de tillhörande funktionerna. Generellt sett brukar en vanlig laddstolpe börja någonstans kring ett par tusen kronor, medan mer avancerade modeller med högre kapacitet och smarta funktioner kan kosta upp mot 20 000 kronor eller mer.

Utöver själva kostnaden för laddstolpen bör man också ta hänsyn till installationskostnaderna. Det är inte ovanligt att installationskostnaderna utgör en betydande del av den totala kostnaden för att få en laddstolpe på plats, men i vissa fall kan installationen faktiskt ingå i själva priset för laddstolpen.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.