Varför heter det örngott?

2023-07-19
Varför heter det örngott?

Det svenska språket är rikt och varierat, fullt av nyanser och historia. Det kan ofta få oss att fundera över ursprunget till vissa ord och fraser.

En sådan undran som kanske kan dyka upp när du bäddar din säng är: varför heter det egentligen örngott? Det kan kännas märkligt, speciellt om man försöker bokstavligen översätta ordet till engelska. Denna artikel kommer att granska detta intressanta ord och dess historia, för att försöka förstå varför vi kallar det lilla överdraget till kudden vi sover på för just örngott.

Svar – därför heter det örngott

Ordet ”örngott”, såsom vi använder det idag, har djupt rotade rötter i det svenska språket, ända tillbaka till fornsvenskans tid. Det har i olika tidsåldrar tagit olika former som ”örnagat”, ”örnagaat”, ”örnagåt(t)”, ”örongott” och ”örongått”, alla med samma ursprung och innebörd.

Ordet i sig är en sammansättning av två delar: ”örn-”, vilket är en äldre form av plural genitiv av ”öra”, och ”-gott”, vilket kommer från det nu utdöda ordet ”gat” som hade betydelsen ’behag’ eller ’välbehag’. Därför kan örngott tolkas som något som är behagligt för öronen, något som gör att vi kommer kunna få en god natts sömn helt enkelt.

Dessutom är det viktigt att notera att örngott inte alltid har betytt ’kuddöverdrag’ som vi tolkar det idag. Fram till mitten av 1800-talet användes ordet örngott för att beskriva själva huvudkudden. Med tiden har dock ordets betydelse glidit och anpassats till det vi nu förstår som ’kuddöverdrag’.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.