Vett och etikett på restaurang (tänk på detta)

2023-01-09

Är du trött på att känna dig osäker och obekväm hur du ska bete dig när du går ut och äter på restaurang? Vill du imponera på din dejt, chef eller nya bekantskaper med din förmåga att hantera alla situationer med vett och etikett? Då har du kommit till rätt ställe!

I den här artikeln kommer vi att utforska allt du behöver veta för att känna dig självsäker och bekväm på restaurangen, från vad du ska ha på dig till hur du ska bete dig vid bordet. Läs vidare för att lära dig hur du kan ta din restaurangupplevelse till nästa nivå och imponera på alla runt bordet.

Dresscode

Dresscode är en viktig del av vett och etikett på restaurang, och att klä sig lämpligt kan hjälpa dig att känna dig mer bekväm och självsäker under ditt besök. När du väljer vad du ska ha på dig på restaurangen är det viktigt att tänka på vilken typ av restaurang du besöker, vad som är lämpligt för tillfället och din egen personliga stil.

För finare restauranger eller formella evenemang, är det ofta lämpligt att bära en kostym eller klänning, eller åtminstone kläder som är utav det finare slaget.

För mer avslappnade restauranger är det vanligtvis mer acceptabelt att klä sig lite mer avslappnat, men det är fortfarande viktigt att undvika att se för alldaglig ut.

Om du är osäker på vad du ska ha på dig, är det alltid bättre att klä upp dig än att klä sig för avslappnat.

Hur mycket ska man ge i dricks?

Dricks är en viktig del av restaurangens etikett och i de flesta fall förväntas du lämna dricks till servitören. Hur mycket dricks du ska ge beror på hur bra servicen var, men i allmänhet är det vanligt att ge 15-20 % av den totala notan i dricks.

Om du äter med ett stort sällskap är det också vanligt att lägga till några kr dollar per person i dricks.

Hur man pratar med servitörer

Det är viktigt att du är artig och tillmötesgående mot den servitör som serverar dig och ditt sällskap.

När du pratar med din servitör ska du tala tydligt och ha ögonkontakt när det är möjligt. Se till att använda ett artigt språk och undvik att vara alltför krävande eller oförskämd.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.