Vilka är de vanligaste taktyperna i Sverige?

2024-02-09

Det finns flera olika taktyper som är vanliga i Sverige, var och en med sina egna unika fördelar och nackdelar.

I denna artikel kommer vi att utforska de tre mest populära taktyperna i Sverige, deras egenskaper, fördelar och potentiella nackdelar. Vare sig du planerar att bygga ett nytt hus eller bara är nyfiken på detta ämne, kommer denna artikel förhoppningsvis att ge dig all info du behöver.

Sadeltak

I Sverige är sadeltak den mest förekommande takformen. Denna taktyp kännetecknas av två taksidor som möts i en central taknock. Formen liknar en sadel, vilket är varifrån namnet kommer. Sadeltakets design är både funktionell och estetiskt tilltalande, vilket bidrar till dess popularitet.

En av de största fördelarna med sadeltak är dess förmåga att motstå tunga snöfall, något som fastigheter i Sverige ofta utsätts för under vintern. Snön glider lätt av takets sluttande sidor, vilket minskar risken för snöansamling och potentiell skada på taket. Sadeltak kan ha olika lutningar och utformningar, med 45° som den mest förekommande lutningen.

Mansardtak

Mansardtak, också känt som brutet tak har en unik design som kombinerar två olika sluttningar på varje sida. Den övre delen av taket har en svag sluttning, medan den nedre delen har en mycket brantare sluttning. Denna design gör att taket ser ut som om det är ”brutet” vid en viss punkt, därav namnet.

En av de största fördelarna med mansardtak är det extra utrymme det skapar. Tack vare den branta sluttningen på den nedre delen av taket, ger mansardtak mycket utrymme och invändig takhöjd längst upp i huset. Detta gör det möjligt att använda övervåningen för extra bostadsutrymme.

Det är dock viktigt att notera att mansardtak kan vara mer komplicerade och kostsamma att bygga än andra taktyper. Den komplexa strukturen kräver noggrann planering och skickliga hantverkare för att säkerställa att taket är stabilt och vattentätt. Dessutom kan den branta sluttningen på den nedre delen av taket göra det svårt att installera solpaneler eller andra takinstallationer. Vill du skaffa mansardtak kan du anlita en kunnig takläggare (t.ex. takläggare Kinna) för att hjälpa dig med detta.

Pulpettak

Pulpettak har ökat i popularitet i Sverige under de senaste åren, särskilt bland moderna villor. Karaktäristiskt för pulpettaket är dess enkla konstruktion där taket endast lutar åt ena hållet, vanligtvis med en lutning på mellan 3 och 10 grader.

Även om pulpettak tidigare främst användes på mindre byggnader som förråd eller garage, har det på senare år blivit ett populärt val även för större byggnader och bostäder. En av anledningarna till detta är att pulpettakets enkla design gör det lätt att bygga och underhålla.

Pulpettakets enkla och minimalistiska utseende passar också väl in i moderna stilar, vilket gör det till ett attraktivt val för dem som söker ett modernt och stilrent hus.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.