Vilken Star Wars ordning är rätt? – komplett guide

2023-10-10
Star Wars rätt ordning

I en galax långt, långt borta finns en episk saga som har fängslat generationer av filmälskare och science fiction-entusiaster. Star Wars, skapat av George Lucas, har blivit en ikonisk del av vår popkultur och har utökat sitt rike från de ursprungliga filmerna till ett omfattande universum som inkluderar böcker, serier och spin-off-produkter.

Men när du står inför den omfattande Star Wars-samlingen, uppstår några av intressanta frågor: Vilken Star Wars-ordning är rätt att följa? Vilken Star Wars film ska man se först?

I denna kompletta guide kommer vi att utforska de olika sätten att titta på Star Wars-filmerna och hjälpa dig att svara på frågan ”i vilken ordning ska man se Star Wars?” Oavsett om du är en nykomling i galaxen eller en inbiten fan, kommer du att få svar på frågor som rör Star Wars-ordningen, den kronologiska ordningen, och vilken ordning du borde se Star Wars-filmerna i för att få den mest njutbara resan genom detta episka universum.

Så, låt oss ta oss tid att utforska detta ämne och hjälpa dig att välja vilken Star Wars-ordning som är rätt för dig.

Star Wars ordning efter utgivningsår

Star Wars i ordning efter utgivningsår är en av de mest grundläggande sätten att utforska den episka berättelsen. Det innebär att du tittar på filmerna i den ordning de släpptes i biograferna, vilket ger dig möjligheten att uppleva Star Wars precis som publiken gjorde när de först såg filmerna. Detta är en speciell upplevelse eftersom du kan följa utvecklingen av både berättelsen och filmskapandet genom åren.

Här är en lista över Star Wars-filmerna i ordning efter utgivningsår:

 1. Star Wars: Episod IV – A New Hope (1977)
 2. Star Wars: Episod V – The Empire Strikes Back (1980)
 3. Star Wars: Episod VI – Return of the Jedi (1983)
 4. Star Wars: Episod I – The Phantom Menace (1999)
 5. Star Wars: Episod II – Attack of the Clones (2002)
 6. Star Wars: Episod III – Revenge of the Sith (2005)
 7. Star Wars: Episod VII – The Force Awakens (2015)
 8. Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi (2017)
 9. Star Wars: Episod IX – The Rise of Skywalker (2019)

Att följa Star Wars-filmerna i ordning efter utgivningsår ger dig möjlighet att se hur denna ikoniska franchise har utvecklats och hur den har berikat våra liv genom årtiondena. Det är ett sätt att uppleva den tidlösa magin som George Lucas skapade för över fyra decennier sedan och som fortfarande fascinerar och inspirerar människor över hela världen.

Star Wars filmerna i kronologisk ordning

Star Wars filmerna i kronologisk ordning tar oss med på en resa som börjar långt före händelserna i de ursprungliga filmerna, och den följer berättelsens interna tidslinje snarare än filmernas utgivningsdatum. Att utforska Star Wars på detta sätt ger oss en djupare förståelse för karaktärernas utveckling och händelseförloppet i galaxen.

Här är en lista över Star Wars-filmerna i kronologisk ordning:

 1. Star Wars: Episod I – The Phantom Menace (1999)
 2. Star Wars: Episod II – Attack of the Clones (2002)
 3. Star Wars: Episod III – Revenge of the Sith (2005)
 4. Solo: A Star Wars Story (2018)
 5. Rogue One: A Star Wars Story (2016)
 6. Star Wars: Episod IV – A New Hope (1977)
 7. Star Wars: Episod V – The Empire Strikes Back (1980)
 8. Star Wars: Episod VI – Return of the Jedi (1983)
 9. Star Wars: Episod VII – The Force Awakens (2015)
 10. Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi (2017)
 11. Star Wars: Episod IX – The Rise of Skywalker (2019)

Följa Star Wars-filmerna i kronologisk ordning ger oss en möjlighet att se hur händelser och karaktärer utvecklas över tid i den fiktiva galaxen. Det ger också insikter i de komplexa politiska och kulturella aspekterna av Star Wars-universumet, och hur de påverkar berättelsen som helhet. Så om du är intresserad av att utforska Star Wars i den ordning där händelserna faktiskt inträffar i galaxen, är detta den ordning att följa.

Ernst Rister-ordningen

Ernst Rister-ordningen är en alternativ sätt att utforska Star Wars-sagan och den är uppkallad efter en fan som valde att fokusera på Luke Skywalker som den självklara huvudpersonen genom hela berättelsen. Detta innebär att man strukturerar Star Wars-filmerna på ett sätt som sätter Luke i centrum och betonar hans resa och utveckling som en jedi. För fans som är speciellt engagerade i Lukes karaktär och vill följa hans ark på ett tydligt sätt, kan Ernst Rister-ordningen vara ett intressant alternativ.

Här är en lista över Star Wars-filmerna i Ernst Rister-ordningen:

 1. Star Wars: Episod IV – A New Hope (1977)
 2. Star Wars: Episod V – The Empire Strikes Back (1980)
 3. Star Wars: Episod I – The Phantom Menace (1999)
 4. Star Wars: Episod II – Attack of the Clones (2002)
 5. Star Wars: Episod III – Revenge of the Sith (2005)
 6. Star Wars: Episod VI – Return of the Jedi (1983)
 7. Star Wars: Episod VII – The Force Awakens (2015)
 8. Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi (2017)
 9. Star Wars: Episod IX – The Rise of Skywalker (2019)

Genom att följa Ernst Rister-ordningen får du en klarare uppfattning om Lukes utveckling och hans betydelse för hela Star Wars-sagan. Detta perspektiv ger en ny dimension till berättelsen och ger en djupare insikt i den centrala karaktären som format Star Wars-universumet.

Machete-ordningen

Machete-ordningen är en unik och alternativ Star Wars-tittarordning som tar ett drastiskt beslut – att utesluta ”Episod I: The Phantom Menace” helt och hållet. Denna ordning skapades av fans som ansåg att den första episoden inte bidrog till den övergripande berättelsen på ett meningsfullt sätt och därför kan hoppas över.

Här är en lista över Star Wars-filmerna i Machete-ordningen:

 1. Star Wars: Episod IV – A New Hope (1977)
 2. Star Wars: Episod V – The Empire Strikes Back (1980)
 3. Star Wars: Episod II – Attack of the Clones (2002)
 4. Star Wars: Episod III – Revenge of the Sith (2005)
 5. Star Wars: Episod VI – Return of the Jedi (1983)
 6. Star Wars: Episod VII – The Force Awakens (2015)
 7. Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi (2017)
 8. Star Wars: Episod IX – The Rise of Skywalker (2019)

Genom att använda Machete-ordningen får tittaren en mer konsekvent och fokuserad upplevelse av Star Wars-sagan, med en tydligare framträdande av huvudkaraktärerna och deras utveckling över tid. Detta gör det möjligt för tittarna att följa berättelsen utan avbrott och skapar en mer enhetlig och sammanhängande narrativ upplevelse.

Var kan man kolla Star Wars filmerna i rätt ordning?

Det finns flera plattformar där du kan kolla på Star Wars-filmerna i rätt ordning, oavsett vilken ordning du föredrar. Här är några av de mest populära streaming-tjänsterna där du kan hitta Star Wars-filmerna:

Disney+ – Disney+ är det officiella hemmet för Star Wars-franchisen och erbjuder alla filmerna i Star Wars-sagan.

Amazon Prime Video  Du kan hyra eller köpa Star Wars-filmerna på Amazon Prime Video, vilket ger dig möjlighet att strömma dem när du vill.

Google Play Filmer och TV – Precis som iTunes kan du också hitta Star Wars-filmerna på Google Play för att hyra eller köpa och titta på i önskad ordning.

YouTube Movies – Du kan också hitta Star Wars-filmerna på YouTube Movies, där du kan köpa eller hyra dem för att se på din enhet.

Dessa plattformar ger dig olika alternativ för att utforska Star Wars-universumet i den ordning som passar dig bäst. Oavsett om du föredrar den kronologiska ordningen, Ernst Rister-ordningen, Machete-ordningen eller efter utgivningsår, har du möjlighet att välja den bästa platsen att njuta av denna ikoniska saga.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.