Hur många öar har Sverige?

2023-10-24

Sverige, känt för sina vackra skogar, vidsträckta sjöar och kustlinjer, är även hem för en fascinerande stor mängd öar. Men exakt hur många öar finns det i Sverige? Svaret är 221 831 öar. Ett otroligt högt antal som inget annat land i världen kan matcha.

I denna artikel kommer vi att utforska det spännande ämnet och fördjupa oss i det svenska öriket, där varje ö har sin egen unika charm och historia.

Sverige har flest antal öar i hela världen

Sverige är en riktig skattkista när det kommer till öar. Med ett imponerande antal på hela 221 831 öar är Sverige det land som har flest öar i världen. Denna otroliga mängd öar sträcker sig från stora öar som Gotland till små öar som Gräsö, och de utgör en mångfald av sevärdheter som berikar landets landskap och kultur.

Få öar har fast befolkning

Trots ett stort antal öar i Sverige, är det få av dem som har en fast bosatt befolkning. Av de 221 831 öarna är det färre än 1 000 som har någon form av permanent befolkning.

De allra flesta öarna förblir orörda naturskatter, obebodda och i sitt naturliga tillstånd. Detta faktum belyser både den utbredda naturens överflöd i Sverige och den isoleringen som många av öarna erbjuder, vilket har en särskild lockelse för dem som söker avskildhet och äventyr.

Vi ska nu ta en närmare titt på de största öarna som faktiskt har en bestående befolkning och utforska deras unika livsstil och kultur.

Vilka öar är störst i Sverige?

Här är de tre största öarna i Sverige:

Gotland (296 776 hektar):

Gotland är Sveriges största ö och har en yta på nästan 300 000 hektar. Ön ligger i Östersjön och är känd för sin rika historia, vackra kustlandskap och charmiga städer som Visby. Gotland är även känt för sina medeltida ruiner och evenemang som medeltidsveckan.

Öland (134 268 hektar):

Öland är landets näst största ö och sträcker sig längs Sveriges östra kust. Med en yta på 134 268 hektar är Öland berömt för sin karaktäristiska kalkstensgrund och de välbevarade vikingatida fortifikationerna, som Eketorp.

Södertörn (120 696 hektar):

Södertörn är Sveriges tredje största ö och ligger söder om Stockholm. Med en yta på över 120 696 hektar har Södertörn blivit en del av Stockholms storstadsområde. Ön erbjuder en blandning av bostadsområden, naturreservat och kulturarv, inklusive Nynäshamns skärgård och kulturhistoriska platser som Nynäs slott.

Om du vill veta mer om det största öarna i Sverige, kan du ta del av vår topplista över Sveriges största öar.

Slutsats

Sammanfattningsvis är Sverige en nation med en imponerande mängd öar. Även om landet har fler öar än något annat land i världen, är det som sagt färre än 1 000 av dem som har en permanent befolkning.

Oavsett om du är intresserad av historia, natur eller bara lugn och ro, finns det en ö i Sverige som passar just dina önskemål. Från Gotlands rika historia till Södertörns storstadsnärhet, erbjuder öarna i Sverige något för alla.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.