Sveriges 15 största sjöar – komplett topplista

2023-10-10
Sveriges största sjöar

Sverige är ett land som är känt för sin vackra natur, och det finns även en hel del vackra sjöar som fascinerar många. I denna artikel kommer vi att titta närmare på Sveriges 15 största sjöar, och ge en komplett topplista som ger oss en inblick i landets imponerande vattenlandskap.

Från Sveriges femtonde största till den största sjön, kommer vi att lista sjöar med stora ytor som har format både naturen och kulturen i vårat vackra land. Låt oss nu börja vår resa genom Sveriges största sjöar.

15. Åsnen: 150 kvm

Med en yta av 150 kvadratkilometer, är Åsnen den femtonde största sjön i Sverige. Men Åsnen är inte bara stor, den är också speciell på ett annat sätt. Denna sjö är den sydligaste av alla sjöar som kommer att nämnas i vår lista över Sveriges största sjöar. Åsnen omringas även av mycket skog och små öar.

14. Kallsjön: 159 kvm

På plats nummer 14 hittar vi Kallsjön. Denna sjö sträcker sig över 159 kvadratkilometer, och utgör en stor del av det vackra landskapet i Jämtland. Med ett djup på hela 134 meter är den en av de djupaste sjöarna i Sverige.

13. Storuman: 171 kvm

På trettonde plats bland Sveriges största sjöar finner vi Storuman. Med sina 171 kvadratkilometer är denna sjö en del av södra Lapplands naturliga landskap. Det som gör Storuman särskilt intressant är att sjön består av två halvor, där den västra halvan är märkbart smalare än den östra. Denna uppdelning ger Storuman något unikt som skiljer sig från många andra sjöar i Sverige.

12. Bolmen: 173 kvm

Bolmen täcker en yta på cirka 173 kvadratkilometer och ligger på plats nummer 12 bland Sveriges största sjöar. Den befinner sig i Småland, bara ett par mil väster om Åsnen (som är nummer 15 på denna lista).

Men Bolmen är inte bara en vacker sjö, den har också en betydande roll när det kommer till Skånes dricksvattenförsörjning. En stor del av Skånes invånare förlitar sig på Bolmens källor för sitt drickvatten, vilket gör denna sjö ännu mer värdefull och betydelsefull för regionen.

11. Storavan: 184 kvm

På elfte plats ligger Storavan, som har en yta som sträcker sig över 184 kvadratkilometer.

Denna sjö ligger cirka tio mil norr om Storuman (som nämndes som plats nummer 13).

Sjön är en del av Skellefteälvens vattensystem och är den tredje största sjön efter Uddjaure och Hornavan, som kommer nämnas längre ner på denna lista.

10. Uddjaure: 249 kvm

Uddjaure är den tionde största sjön i Sverige och även den näst största sjön i Skellefteälvens vattensystem. Med en storslagen yta som sträcker sig över hela 249 kvadratkilometer är Uddjaure en imponerande stor sjö i det norrländska landskapet.

9. Akkajaure: 260 kvm

På nionde plats hittar vi Akkajaure, med sina 260 kvadratkilometer. Denna sjö ligger i Lappland och erbjuder en unik upplevelse för dem som söker lugn och ro i norra Sverige.

Vad som gör Akkajaure särskilt intressant är att denna sjö är ett vattenmagasin. Den fungerar som en lagringsplats för vatten och är en avgörande del av regionens vattenförsörjning och energiproduktion.

8. Hornavan: 262 kvm

På åttonde plats bland Sveriges största sjöar ligger Hornavan, som inte bara bär titeln som den största sjön i Skellefteälvens vattensystem utan även som Sveriges djupaste sjö. Med en yta som sträcker sig över 262 kvadratkilometer och ett imponerande djup på 221 meter, är Hornavan en unik sjö i Sverige och det norrländska landskapet.

7. Siljan: 292 kvm

På sjunde plats har vi Siljan, omgiven av det charmiga landskapet i Dalarna. Med en storslagen yta på hela 292 kvadratkilometer, är Siljan en imponerande naturlig skatt och väl värt ett besök.

6. Torneträsk: 330 kvm

Torneträsk är den sjätte största sjön i Sverige, och har en yta som breder ut sig över 330 kvadratkilometer. Denna sjö är mer än bara stor, den är också omgiven av den dramatiska och vackra naturen i Tornedalen. Den är en del av Abisko Nationalpark och erbjuder enastående möjligheter för vandring, utforskning och naturobservation.

5. Storsjön: 464 kvm

Storsjön är den sjö som är femte störst i Sverige, och det är en av landets mest omfattande naturliga underverk. Med en yta som omfattar 464 kvadratkilometer, är Storsjön en imponerande sjö som speglar Sveriges natursköna skatter på ett fantastiskt sätt.

4. Hjälmaren: 477 kvm

På fjärde plats bland Sveriges största sjöar kommer Hjälmaren, som täcker en yta på 477 kvadratkilometer.Omgiven av vackra skogar och historiska städer, är Hjälmaren en central del av Mälardalen och dess rika kulturarv. Den erbjuder fantastiska möjligheter för båtliv, fiske och vattensport, vilket gör den till en populär destination för både lokalbefolkning och besökare.

3. Mälaren: 1 074 kvm

Mälaren är Sveriges tredje största sjö och har en yta på 1 074 kvadratkilometer. Mälaren ligger i Sveriges huvudstad, Stockholm. Sjön är kantad av charmiga städer och byar, och har mycket historia.

2. Vättern: 1 885 kvm

Med en yta på 1 885 kvadratkilometer utgör Vättern Sveriges näst största sjö. Denna majestätiska sjö är en viktig del av Sveriges landskap och har en rik historia och betydelse som få andra sjöar kan matcha.

Den klarblåa sjön är omgiven av charmiga städer och byar som Jönköping och Vadstena, samt av historiska platser och arkeologiska fynd som ger inblick i Sveriges långa historia.

1. Vänern: 5 440 kvm

På första plats bland de största sjöarna i Sverige finner vi Vänern vars yta är hela 5 440 kvadratkilometer. Denna mäktiga sjö har en rik historia, biologisk mångfald och naturlig skönhet.

Vänern är belägen i hjärtat av Sverige och omringas av ett varierat landskap av skogar, ängar och pittoreska småstäder. Sjön har spelat en avgörande roll i Sveriges historia och kultur, som en viktig handelsväg och fiskeplats i århundraden.

Andra Sverige topplistor

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.