Sveriges 20 högsta byggnader – komplett topplista

2023-10-10
Sveriges högsta byggnader

Sverige är hem för en imponerande samling av moderna arkitektoniska mästerverk, och en av de mest fascinerande aspekterna är landets imponerande samling av skyskrapor och höga byggnader.

Från Malmö i söder till Kiruna i norr, har Sveriges städer och landskap blomstrat med höga torn och imponerande strukturer. I denna artikel kommer vi att utforska Sveriges 20 högsta byggnader. Häng med!

20. Älvsborgsbron: 107,6 meter

Älvsborgsbron, som sträcker sig över Göta Älv i Göteborg, är en imponerande struktur som tar plats som Sveriges tjugonde högsta byggnad. Med sin höjd på 107,6 meter är bron en symbol för modern ingenjörskonst.

Bron, som invigdes 1966, är en hängbro som förbinder fastlandet med Hisingen, två av Göteborgs viktigaste stadsdelar. Dess stålbågar sträcker sig högt över vattnet och skapar en spektakulär silhuett som är synlig från flera kilometers avstånd.

19. Kineum: 110 meter

Stigande 110 meter över marken är Kineum en imponerande struktur som markerar sin plats som den nittonde högsta byggnaden i Sverige. Belägen några mil söder om Göteborg, reser sig Kineum över landskapet som ett monument av modern design och teknisk innovation.

Kineum, med sin eleganta fasad och skarpa linjer, är en byggnad som har en blandning av kontorsutrymmen, affärer och kulturella faciliteter. Dess höjd gör den synlig på långt håll, och har snabbt blivit ett landmärke, inte bara för sin imponerande höjd utan också för den roll den spelar i att stärka det lokala näringslivet och samhället.

18. Norra Tornen, Helix: 110 meter

Med en höjd på 110 meter reser sig Norra Tornen, Helix, majestätiskt över Stockholm och tar sin plats som den artonde högsta byggnaden i Sverige.

Norra Tornen består av två torn, Helix och Innovationen, som har blivit en integrerad del av Stockholms stadsbild sedan deras färdigställande. Helix, med sin karakteristiska design har snabbt blivit en sevärdhet i staden.

17. Point Hyllie, The Point: 110 meter

Point Hyllie, även känd som The Point har en höjd som även den sträcker sig upp till 110 meter, och står som den sjuttonde högsta byggnaden i Sverige. Den rymmer kontorsutrymmen, hotell och butiker. Dess glasfasad  ger en modern och futuristisk känsla till området.

16. Tjörnbron: 113 meter

Med en imponerande höjd på 113 meter reser sig Tjörnbron över Tjörnkanalen och rankas som den sextonde högsta byggnaden i Sverige. Tjörnbron är en hängbro som förbinder Stenungsund med ön Tjörn i Bohuslän.

15. AtmosFear VR: 116 meter

Med en höjd på 116 meter är AtmosFear VR en av de mest spännande och adrenalinfyllda attraktionerna som Sverige har att erbjuda. Belägen på den berömda nöjesparken Liseberg i Göteborg.

14. Klara kyrka: 116 meter

Med sina majestätiska spiror som sträcker sig 116 meter över Stockholms horisont, är Klara kyrka en av Sveriges mest ikoniska religiösa landmärken och samtidigt den fjortonde högsta byggnaden i landet.

13. Kista Science Tower: 117,2 meter

Kista Science Tower – den trettonde högsta byggnaden i Sverige. Med sina 117,2 meter som reser sig mot Stockholms himmel, är Kista Science Tower en av de mest framstående landmärkena i Kista Science City och byggnaden är fylld med flera olika kontor.

12. Uppsala domkyrka: 118,7 meter

På plats 12 kommer Uppsala domkyrka med en höjd på 118,7 meter. Denna praktfulla och historiska katedral är inte bara ett mästerverk av arkitektur, utan även en symbol för Uppsala och landets rika kulturarv.

Uppsala domkyrka, är en av Sveriges mest betydelsefulla kyrkliga byggnader och en plats av stor andlig och historisk betydelse. Dess imponerande torn och eleganta arkitektur är en påminnelse om den medeltida tiden då den byggdes och dess roll som centrum för den svenska kyrkan.

11. Victoria Tower: 120 meter

Med en imponerande höjd på 120 meter reser sig Victoria Tower över Kista och rankas som den elfte högsta byggnaden i Sverige. Denna unika skyskrapa  står verkligen ut mängden med sin unika design vilket gör att byggnaden ser ut som ett ”T”.

10. Kista torn: 120,7 meter

På tionde plats kommer Kista torn, som har en höjd på 120,7 meter. Dess eleganta glasfasad och distinkta silhuett ger den en framträdande plats i Stockholms. Byggnaden är den största i Kista och rymmer en hel drös med bostadslägenheter.

9. Eclipse: 121 meter

Med en höjd på 121 meter stiger Eclipse på Gröna Lund i Stockholm som den nionde högsta byggnaden i Sverige och den högsta slänggungan i världen!

8. Norra Tornen, Innovationen: 125 meter

På plats 8 hittar vi Norra Tornen, Innovationen, med en höjd på 125 meter. Innovationen är tillsammans med Helix en av de två tornen som tillsammans bildar Norra Tornen, och detta är alltså den högsta av de två.

7. Citygate: 144 meter

Med sin ståtliga höjd som sträcker sig upp till 144 meter, står Citygate stolt över Göteborgs skyline och rankas som den sjunde högsta byggnaden i Sverige.

Citygate utmärker sig inte bara genom sin höjd utan också genom sin eleganta och moderna design. Med 36 våningar erbjuder byggnaden inte bara utrymme för kontor utan även gym restauranger och ett par caféer.

6. Uddevallabron: 149 meter

Med sina imponerande 149 meter i höjd reser sig Uddevallabron över Byfjorden och rankas som den sjätte högsta byggnaden i Sverige. Bron är en del av E6-motorvägen och fungerar som en huvudväg för många resenärer och godstransport.

5. NKT Lighthouse: 150 meter

NKT Lighthouse som ligger i Karlskrona, är 150 meter hög och rankas som den femte högsta byggnaden i Sverige. NKT Lighthouse är en Företaget NKT:s nybyggda produktionstorn.

4. Kaknästornet: 155 meter

På fjärde plats kommer Kaknästornet som är 155 meter hög och ligger i Stockholm. Denna ikoniska byggnad är inte bara en del av staden utan också en symbol för Sveriges teknologiska framsteg inom TV- och radio.

Byggnaden var tidigare tillgänglig för allmänheten att besöka, men detta är dessvärre inte möjligt längre. Utöver att vara den fjärde största byggnaden i Sverige är Kaknästornet faktiskt den högsta byggnaden i Stockholm.

3. Högakustenbron: 180 meter

Med hela 180 meter i höjd sträcker sig Högakustenbron över Ångermanälven och rankas som den tredje största byggnaden i Sverige. Högakustenbron är en vital länk som förbinder de två sidorna av Ångermanälven och invigdes 1997.

2. Turning Torso: 190 meter

På plats nummer 2 hitta vi Turning Torso, som är 190 meter hög och ligger i Malmö.

Turning Torso är ett verk av den välkända spanska arkitekten Santiago Calatrava och är en av de mest distinkta byggnaderna i världen. Dess unika och futuristiska design med en vriden form som sträcker sig uppåt gör den till ett landmärke i Malmö och en global symbol Sverige.

1. Öresundsbron: 190 meter hög

Med en otrolig höjd på 203,5 meter rankas Öresundsbron som Sveriges högsta byggnad. Öresundsbron sträcker sig över Öresundssundet och förbinder Köpenhamn och Malmö. Bron, som öppnades för trafik år 2000, är ett smidigt sätt för transport mellan Sverige och Danmark. Dess enorma konstruktion har möjliggjort passage mellan länderna och reducerat restiden betydligt.

Andra Sverige topplistor

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.