Vilket land har flest öar?

2023-10-24

Vilket land har flest öar? är en fråga som väcker nyfikenhet hos många. Faktum är att Sverige är ledande när det gäller antalet öar, med ett imponerande antal 221 831 öar. Men Sverige är inte det enda landet som kan skryta med en imponerande mängd öar.

I den här texten kommer vi att utforska om de 10 länderna runt om i världen som har flest öar och vad som gör dem så unika. Häng med!

10. Grekland

Grekland, det tionde landet på listan, är hem för 6 000 öar. Dess rika historiska arv och förtrollande övärld har gjort det till en av de mest populära destinationerna för sol och hav i världen.

9. Storbritannien

Storbritannien är det nionde landet i världen med flest antal öar, med en imponerande mängd på totalt 6 289 stycken. Denna mångfald av öar inkluderar välkända platser som Irland, Brownsea Island och Lundy Island, och bidrar till landets rika kulturarv.

8. Japan

På åttonde plats finner vi Japan, med 6 853 öar. Japans övärld är en fascinerande blandning av tradition och modernitet och har spelat en central roll i landets historia och kultur. Några av de mest populära öarna i Japan är Okinawa, Hokkaido och Miyajima.

7. Filippinerna

Med 7 107 öar är Filippinerna det sjunde landet på listan. Denna önation i Sydostasien erbjuder enastående naturskönheter, en mångfaldig kultur och en rik historia som är starkt förknippad med dess öar och hav.

6. Australien

Australien som är det sjätte landet med flest öar, har hela 8 222 stycken. Landet, som är känt för sitt unika djurliv och naturskönhet, har en mångfaldig övärld som sträcker sig från Stora Barriärrevet till de avlägsna Cocos-öarna. Dessa öar har varit en del av Australiens historia och ekosystem under lång tid.

5. Indonesien

På femte plats är Indonesien, med imponerande 17 508 öar. Detta sydostasiatiska land är hem för några av världens mest ikoniska öar, inklusive Bali och Java. Indonesiens övärld har spelat en betydande roll i landets historia och attraherar besökare från hela världen.

4. Kanada

Kanada som tar plats fyra på denna lista, har 52 455 stycken öar. Landet, som är känt för sina vidsträckta skogar och vackra sjöar, har en stor mängd övärld som sträcker sig från Atlantkusten till Stilla havet. Dessa öar har varit en del av Kanadas naturliga skatter och miljö i århundraden.

3. Norge

Norge är det tredje landet på denna listan, och är en nation som har en imponerande övärld.

Med 55 000 öar, är det ett av de länder med flest öar i världen. Den norska kustlinjen sträcker sig över 25 000 kilometer, och längs den här imponerande sträckan finner vi dessa öar, stora och små, som har format Norges historia och kultur.

2. Finland

Finland, som är nummer två på listan, har en imponerande övärld som få andra länder kan mäta sig med. Med hela 188 000 öar är Finland ett riktigt örikedom. För finländarna har öarna historiskt haft en betydande roll i deras vardag och kultur. Dessa öar har varit platser för fiske, jordbruk och skogsbruk. De har också varit viktiga för transport och handel.

1. Sverige

Sverige är nummer ett i världen när det gäller antalet öar. De har otroliga 221 831 öar.

Dessa öar varierar i storlek och natur. Många av dem är små, medan andra är större och mer befolkade. Några av de mest kända öarna är Gotland och Öland.

Sveriges öar har haft stor betydelse genom historien. De har varit platser för handel, fiske, med mera. Dessa öar har influerat Sveriges kultur och traditioner i generationer.

Kom i kontakt med oss

Har du frågor eller funderingar på innehållet här hos oss? Tveka inte på att kontakta oss via vårt kontaktformulär nedan.